I går – annandag påsk – kom vi så iväg till Krakow, en resa vi längtat efter. En hel veckas ledighet, i en av Europas städer där vi sett fram emot att möta våren. Det verkar bli lite si och så med just den detaljen, men det spelar ingen roll. Det fanns andra skäl till vår längtan – att uppleva en stad som så många tycks ha en relation till, att få känna en kultur och historia som bär på så många minnen från inte minst andra världskriget och där det finns saker att se som hela världen borde se. Jag har i många år önskat att få uppleva Auschwitz till exempel, och nu blir det verklighet.

Dag 1 – annandag påsk 17 april

Vi anlände runt lunchtid, och mötte en vänlig stad där solen tittade fram när vi kom även om det verkade lite ostadigt på himlen. Vi hann ströva lite på gatorna, handla förnödenheter och äta gott. Under kvällen hängde vi på hotellrummet för att smälta dagen.

Denna första dag förde också med sig ett sorgebesked, som – även om det var väntat – bildade en klump i bröstet och skymde sikten för ett tag. Därför blev det en dag med extra mycket av allt. Nya intryck och en alldeles ny sorg, vilket allt behöver bearbetas. Därför tog vi det lugnt på rummet första kvällen för att bara tänka och vara. Det var gott så.

Krakow

Känslan när en sitter på flyget på väg mot ledighet tror jag många kan relatera till!

 

Hotel Wawel, med ett perfekt läge i Gamla stan. Vi är mitt i stadskärnan, men på en sidogata. Granne har vi ett nunnekloster som ringer i kyrkklockan då och då. Vi har inte riktigt lyckats klura ut när, och med vilka intervaller.

Utanför restaurang Corleone mitt emot hotellet träffade Bosse några hårdhudingar…

Stora torget, det som tyskarna döpte till ”Adolf Hitler Platz” under andra världskriget.

Praktiskt med speglar vid fotografering, på så sätt kommer vi med bägge två! Här äter vi middag på Miód Malina.

Det är gott om kyrkor och kloster, och vi slank in i Kosciol sw. Piotra i Pawla (St Peter and Paul) och tände ett ljus för den själ som flugit vidare denna dag. Kändes fint.

Dag 2 – tisdag 18 april

Vaknar upp till +1 grad och snöblandat regn. Just idag blev det inget sippande under körsbärsblommen och magnolian, den saken stod klar. En dag som gjord för inomhusaktivitet, så vi bestämde oss för att åka till Schindlers fabrik för att se den permanenta utställningen om Krakow under andra världskriget. Mycket intressant och fascinerande, och väldigt glädjande att så många skolklasser tycks åka hit. Det märkte vi även på planet ner, att flera svenska skolklasser var med. Heder åt de lärare som prioriterar en resa hit för att eleverna ska få se vad som hände för bara ett par generationer sedan, med alldeles egna ögon!

Det blöta vädret höll i sig, så när vi kommit hem till hotellet satte vi oss en stund i orangeriet för att spela lite kort och beta av mejl. Därefter en skön lässtund på rummet.

Bosse hade bestämt sig för att äta anka – något det polska köket lär vara riktigt bra på – så vi bokade bord i restaurangen i anslutning till hotellet – Czarna Kaczka (Svarta Ankan) som är känd för sina ankrätter. Det var helt fullbokat ikväll och massor av människor fick vända i dörren. Och Bosse var väldigt nöjd med det han fick!

Jättefint hotell bor vi på. Standarden går knappast att jämför med exempelvis London och Paris, här är vi närmare den hotellstandard som vi är vana vid i Sverige. Det här är frukostmatsalen (och nej – vi var inte helt ensamma…).

Spårvagnresan funkade fint, när vi väl lyckats klura ut hur de fördömda biljettautomaterna funkade och lyckats åka åt rätt håll. Ett äventyr i sig, tur vi inte hade någon tid att passa!

Du som sett filmen ”Schindlers list” känner igen fasaden till Oskar Schindlers emaljfabrik. Den inhyser alltså numer ett mycket sevärt museum. I fönstret finns porträtt på en del av dem som arbetade här.

Ett helt rum med väggarna klädda med namnen på alla de judar som Oskar Schindler anställde för att rädda dem från att gå under i koncentrationsläger. Vid entrén till museet framgick att det var fotoförbud, och jag respekterade det. Ett tag. Sen åkte allt fler kameror upp, och folk fotade till slut helt öppet. Då kunde inte heller jag hålla mig. Förlåt.

Hotellets lilla, trevliga och ljusa orangeri med gratis kaffe. Perfekt plats för kortspel och samvaro!

Anka före, och anka efter.