8 skäl till varför virkning är bättre än stickning

Jag är ju en virkare. Om än periodisk, men när det kommer till handarbete är det virkning som gäller och inget annat. Stickade en del när jag var yngre, men jag var aldrig bra på det. Det går liksom inte att ha samma kontroll över stickorna som över en virknål! Dessutom har jag ingen uthållighet – jag vågar inte tänka på hur många färdigstickade tröjor jag gjort genom åren, färdiga så till vida att bak- och framstycke är klara, ärmarna är klara och trådarna är fästa. Men. Jag orkade aldrig sy ihop dom. Fatta! Dessutom tycker jag det är enklare att själv ändra i ett virkmönster än ett stickmönster. Troligen beror det på att jag inte kan tillräckligt mycket stickning, men varför var virkning så mycket enklare att lära sig?

Nåväl, jag läste häromdagen ett blogginlägg som beskriver varför virkning är bättre än stickning, bloggen heter JJCrochet. Jag nappade så klart, blev jätteglad att någon tycker som jag, och tyckte det platsade även hos mig. Här är ett utdrag som jag har översatt, med 8 skäl till varför virkning är bättre än stickning:

 1. Det går åt cirka 30 % mer garn till virkning än stickning. Medan vissa kan se detta som en nackdel, ser jag det som något positivt. Alla hängivna handarbetare borde hålla med. Ju mer du kan göra av med i din översvämmade garngömma samtidigt, desto bättre.
 1. Virkning använder en virknål istället för två stickor. Varför använda två saker när det är lättare att hålla bara en?
 1. Att virka går snabbare. Du kan hitta virkmönster där det tar 5,5 timme att tillverka t.ex. en sjal eller halsduk, och där är nog stickarna en smula avundsjuka på att kunna skapa något så snabbt. Att tillverka ett mindre plagg såsom t.ex. en halsduk på två kvällar, är vardagsmat för en virkare.
 1. Att virka är lättare att lära sig (möjligen är det en subjektiv bedömning).
 1. Det är en större frihet i virkprojekt. Virkare använder en virknål med en garnögla på. Stickare, å andra sidan, har en hel radda öglor på sina stickor. Var är friheten i det? När du virkar och plötsligt kommer på att du vill gå utanför kanten eller backa, för den delen, kör! Inga problem. Vill du sätta ihop olika virkprojekt? Bara lägg ihop och sy.
 1. Du kan enkelt göra en virkad blomma och andra accessoarer. Mönster för stickade blommor innebär inte mindre än 12 steg och massor av sömnad.
 1. Det finns färre virkmönster än stickmönster. Också kan tyckas vara en nackdel, men jakten på exakt det du letar efter gör detta till ett extra plus. Att hitta ett bra virkmönster är som att hitta guld. Hundratals böcker har skrivits om stickning, men bra virkade mönster är svårare att hitta och därmed mer attraktiva!
 1. Och slutligen, det viktigaste: virkning åstadkommer ett mer flexibelt material att skapa med, än vad ett stickat stycke är. Det är bra för att till exempel skapa:
 • hattar
 • halsdukar
 • sjalar
 • babyfiltar
 • disktrasor
 • kökshanddukar
 • väskor
 • plånböcker
 • strumpor/tofflor
 • mattor
 • ponchos
 • fodral
 • blommor
 • vantar
 • amigurumi (små virkade djur)

Marias kommentar:

Inlägget avslutas med att konstatera att nästan det enda som är bättre att sticka än att virka, är tröjor. Jag är inte säker på att jag håller med till 100%, det finns jättefina virk”recept” även till kläder numera. Så jag vill nog lägga till ”kläder” i listan på saker som blir bättre av virkade stycken än stickade. Plus att det jag tycker hon har missat är att det inte blir särskilt bra att sticka gardinkappor, dukar och andra inredningsdetaljer…

Så – är du en handarbetare? I så fall, vad föredrar du och varför?

5 reaktioner till “8 skäl till varför virkning är bättre än stickning”

  1. Hej Nancy! Ja, till viss del går ju det, men det är inget jag har gett mig på. Jag håller med dig, jag ser också stickmönster ibland som jag skulle vilja använda. Det blir ju inte helt lika, det är trots allt olika tekniker. Kanske ska man prova nån gång, att konvertera ett stickmönster till virk!

 1. Jag är ju en stickare. Och jag har ett bra skäl till att stickning är bättre. (Om än jag håller med om att somliga av de där sakerna gör sig bättre som virkade.)
  När du upptäcker ett fel längre ner i arbetet så ställer du dig ovanför det och släpper just den maskan, repar upp ner dit felet är, korrigerar det och ”klättrar upp” till nuvarande varv igen. Hepp!
  När en virkare upptäcker ett fel längre ner i arbetet måste allt arbete därifrån till ”nu” dras upp för att man ska komma åt att korrigera det.

  Sen har jag inte riktigt lärt mig komma överens med virkningen när man virkar runt runt och kommer fram till där varvet sluts. Stickningen är en evigt pågående spiral, om än det kan bli ”hack” om det är så att man stickar randigt och byter färg. Men det finns knep för det med.

  1. Det där med maskorna har du ju rätt i… i övrigt är det nog helt enkelt en fråga om tycke, smak och fallenhet. Tur vi är bra på olika saker!!

 2. Jag är en periodare. Har alltid stickat mycket, men också virkar, nålbundit, slöjdat korgar och skaftat knivar, gjort sameslöjd (smycken) och broderat. Bland annat. Efter många års stiltje har jag nu blivit biten rejält och för stunden är det stickeri som gäller, dock hittade jag (och köpte) en nålbindningsnål på Historiska Museet i Stockholm härförleden (min egen nål är borta… eller åtminstone väl gömd!) så det lockar lite att testa nålbindning igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.