Ända sedan tonåren har jag närt en önskan att få komma till Auschwitz. Idag blev det av; när vi planerade vår Krakowresa var det en självklarhet att vi skulle dit också.

Det är enkelt att ta sig till Auschwitz från Krakow (eller Oświecim som det heter på polska, Auschwitz är det tyska namnet). Bästa sättet är att ta bussen från Kraków Glowny (tåg- och busstationen), den går ungefär en gång i halvtimmen och kostar nu i april 2017 14 zloty/person enkel resa. Resan tar ungefär 1,5 timme. Det går också att åka tåg, men för det första tar det längre tid på grund av att det är rätt dåligt spår, och för det andra kommer du inte ända fram till lägret utan måste ändå ta buss sista biten. Därför rekommenderar jag buss hela vägen.

Som besökare kan du välja på att få en guidad tur eller att gå in på egen hand. Det finns nog fördelar med båda, men vill du ha en riktigt bra bild av vad du ser är en guidad tur att rekommendera. Nackdelen är så klart att du inte kan gå i din egen takt och stanna och begrunda det du ser hur länge du vill. Går du själv, finns bra material som visar hur du ska gå och vad du ser. Nu när vi var där så fick en gå in som individuell gäst först kl 16:00, så det kan vara värt att kolla upp så en inte åker ut för tidigt. Guidade turer på olika språk börjar emellertid tidigare, engelska var t ex kl 10:00, 13.00 och 14:30. En guidad tur omfattar både Auschwitz I och II (Birkenau), och tillsammans tar det ca tre timmar. Mellan Auschwitz och Birkenau går gratis skyttelbuss var tionde minut, det ligger inte långt ifrån varandra. Vi betalade 45 zloty/person för den guidade turen på engelska. Du får hörlurar och mottagare, så du hör jättebra även om du inte är precis intill guiden.

Det finns hur mycket som helst att berätta om ett besök på dessa hemska platser. En del känner du redan till, och du har säkert också sett en hel del bilder. Därför väljer jag här att bara dela med mig av några av mina bilder utan ord till, så som jag upplevde den här dagen. De får tala för sig själva, bilderna.

Jag är verkligen SÅ tacksam att ha fått vandra här. Jag känner också stark vördnad inför det fruktansvärda lidande som miljontals människor utstod här och på andra liknande terrorplatser för bara 75 år sedan. Det är en total obegriplighet, att vi håller på att släppa fram galenskapen igen. Till synes omärkligt, men den ligger där på lur. Låt oss aldrig, aldrig tillåta att den här delen av historien upprepar sig!

auschwitz
auschwitz
auschwitz
auschwitz
auschwitz
auschwitz
auschwitz
auschwitz
auschwitz
auschwitz
auschwitz
auschwitz

auschwitz gaskammare
auschwitz
auschwitz-birkenau
auschwitz-birkenau
auschwitz-birkenau
auschwitz-birkenau
auschwitz-birkenau