släktforskning

Bröllop i Ununge den 24 mars 1896 mellan Emanuel (Manne) Lund och Anna Vesterlund. Min morfars morföräldrar.

Släktforskning – mer än ett intresse

Ja – en skulle nästan kunna säga att det blivit en passion!

Intresset började redan när jag var barn, och tillbringade mycket tid hos min gammelfarmor Elsa och gammelfarfar Kalle där de bodde i sin torpstuga i Upplunda utanför Norrtälje. De berättade rätt mycket om gamla släktingar, deras egna föräldrar och andra sedan länge bortgångna. Och med tanke på att de båda var födda i slutet av 1800-talet, så spände ju berättelserna över åtskilliga decennium fram till 1960- och 1970-talet som det här utspelade sig. Och med tanke på att det i sin tur är 50-60 år sedan, så svindlar nästan tanken när jag tänker på att jag hört dessa personliga berättelser om dom som föddes för mer än 200 år sedan – så personliga berättelser ibland att jag nästan tycker att jag träffat dessa gamla släktingar!

Gammelfarfar berättade också för mig om vårt efternamn, Hydling, var det kom ifrån. Han berättade att det var ett soldatnamn, hans egen farfarsfar fick namnet när han var dragon under Hydinge gård i Ununge. Just det där väckte min fantasi och lust att veta mera. Liksom när han berättade om sin egen mor som var född Belfrage. Han sa att det var tysk härstamning, men där hade han fel, Kalle. Belfrage är en skotsk adlig släkt, något som jag tog reda på mera om så småningom.

Däremot visade det sig att Hydling hade han koll på, och hade helt rätt i att det var hans farfarsfars namn. Johan Eric Jansson, född 1781, dragon under Hydinge gård fick soldatnamnet Hydling.

Idag vet jag att jag har vallonblod i ådrorna (om är rätt utspätt vid det här laget!), är släkt med Gustav Vasa i rakt nedstigande led och är av resandesläkt. Inget jag kunde komma i närheten av ens i fantasin då på 1970-talet när farfar Kalle väckte mitt intresse för släkten bakåt.

Mitt släktträd är stort med många grenar, och det tar aldrig slut. Tror kanske inte att jag kan hitta fler personer nu, däremot är det roligt att i sakta mak försöka ta reda på mer om personerna bakom namnen, och deras liv. Jag har en hemsida där jag samlat all information, men den är inte publik utan bara för släktingar som är intresserade av min forskning. Det beror mest på att den är ofullständig och inte färdigredigerad, kanske jag öppnar upp den publikt någon dag.

Tills nyligen har släktforskningen sträckt sig till att gräva i kyrko- och andra arkiv, men på senare tid har jag också börjat nosa på detta med att använda DNA i forskningen. En hel vetenskap, i ordets rätta bemärkelse! Jag har testat mig i Family Tree DNA (FTDNA) och Ancestry än så länge, och har även testat några närstående. Nu lär jag mig för fullt, och det ger onekligen en ny dimension.

Mitt användarkonto på Ancestry om du vill se mitt träd: MariaBjörkman

Är du släkt med mig och vill kika in där behöver du ett lösenord. www.mariasanor.se

Jag släktforskar gärna åt dig!

Eftersom släktforskning är något av det roligaste jag vet, och jag har bestämt mig för att göra mer av det jag tycker är roligt, så har jag startat tjänsten ”Din släktforskare”. Där delar jag med mig av mina kunskaper, och den som inte själv kan, hinner eller orkar leta efter sina rötter kan ta min hjälp.

Är du intresserad, eller känner du någon som kan tänkas vara det, gå gärna in på hemsidan dinsläktforskare.se och läs mer.