Det är nog över ett år tror jag, som jag höll på med överkastet. Då hade jag i och för sig stuckit emellan med både det ena och det andra, men faktum är att jag aldrig ledsnade på det. Jätteroligt att virka, och så enkelt att det var perfekt att sitta med framför TVn.

Virkat överkast med historia

Det började med att mor Kerstin plockade fram ett halvfärdigt överkast som hennes farmor Elsa hade virkat. Det var så vackert, och hon undrade om jag trodde att jag kunde färdigställa det så det skulle passa hennes säng. Faktum är att jag när jag såg överkastet tyckte mig känna igen mönstret, och kunde till och med dra mig till minnes var jag hade det. Inga problem, tänkte jag. Tog hem överkastet och började experimentera.

Men det blev inte som jag tänkt, den del som var färdig var troligen tvättad och lite krympt, och hur jag än mixtrade med maskor och garngrovlek blev det inte snyggt att virka på det nya. ”Jag kan lika gärna göra ett nytt”, beslutade jag. Letade fram mönstret från ett gammalt nummer av tidningen Morgonbris från 1965, beställde mera garn och satte igång.

Drygt ett års arbete

Överkastet består av sju längder samt en bård på varje sida. Längderna i sin tur består av 13 rapporter (=rutor). Jag blockade och rullade ihop längderna vartefter de blev färdiga, och när alla sju var klara virkade jag ihop dom. Därefter gjorde jag bårderna och virkade slutligen fast dom. Garnet är merceriserat bomullsgarn, Rainbow Cotton 8/4 från Hobbii, det gick åt ungefär 45 nystan. Längderna blev 25 cm breda, inklusive bårder blev då hela överkastet 210 cm brett och 265 cm långt.

Det blev en fin julklapp, som uppskattades stort tror jag! Kändes också så fint på något sätt att virka på samma sak som gammelfarmor Elsa gjort en gång, och på ett sätt slutföra hennes arbete även om det var en nystart. Riktigt roligt!