Virkat överkast

Det är nog över ett år tror jag, som jag höll på med överkastet. Då hade jag i och för sig stuckit emellan med både det ena och det andra, men faktum är att jag aldrig ledsnade på det. Jätteroligt att virka, och så enkelt att det var perfekt att sitta med framför TVn.

Virkat överkast med historia

Det började med att mor Kerstin plockade fram ett halvfärdigt överkast som hennes farmor Elsa hade virkat. Det var så vackert, och hon undrade om jag trodde att jag kunde färdigställa det så det skulle passa hennes säng. Faktum är att jag när jag såg överkastet tyckte mig känna igen mönstret, och kunde till och med dra mig till minnes var jag hade det. Inga problem, tänkte jag. Tog hem överkastet och började experimentera.

Men det blev inte som jag tänkt, den del som var färdig var troligen tvättad och lite krympt, och hur jag än mixtrade med maskor och garngrovlek blev det inte snyggt att virka på det nya. ”Jag kan lika gärna göra ett nytt”, beslutade jag. Letade fram mönstret från ett gammalt nummer av tidningen Morgonbris från 1965, beställde mera garn och satte igång.

Drygt ett års arbete

Överkastet består av sju längder samt en bård på varje sida. Längderna i sin tur består av 13 rapporter (=rutor). Jag blockade och rullade ihop längderna vartefter de blev färdiga, och när alla sju var klara virkade jag ihop dom. Därefter gjorde jag bårderna och virkade slutligen fast dom. Garnet är merceriserat bomullsgarn, Rainbow Cotton 8/4 från Hobbii, det gick åt ungefär 45 nystan. Längderna blev 25 cm breda, inklusive bårder blev då hela överkastet 210 cm brett och 265 cm långt.

Det blev en fin julklapp, som uppskattades stort tror jag! Kändes också så fint på något sätt att virka på samma sak som gammelfarmor Elsa gjort en gång, och på ett sätt slutföra hennes arbete även om det var en nystart. Riktigt roligt!

17 reaktioner till “Virkat överkast”

 1. Hej,virkar just nu efter ditt mönster. Tack för att du delade med dig. Undrar hur du virkade ihop. Stolpar eller lm? Tacksam för svar.

 2. Hej! Det här jag ta mig an – så fint! Ge mig fem år så är jag klar… Jag undrar vilken virknål du använde – i mönster står nr 7 men rekommendationen för garnet är 2,5-3 om jag inte sett fel. Är ditt helt vitt eller lite åt det beige:a hållet?

  1. Vad kul, Linda! Visa gärna hur det blir sen, om fem år! Virknålen måste du förstås anpassa efter det garn du använder, det som står i mönstret är nog dessutom ett gammalt mått. Jag använde kritvitt garn. Lycka till!

   1. Hej,virkar just nu efter ditt mönster. Tack för att du delade med dig. Undrar hur du virkade ihop. Stolpar eller lm? Tacksam för svar.

 3. Skulle man kunna få mönstret på överkastet 🙏
  Skulle vilja prova att virka det i bomull 8/8 tror du det skulle funka?
  Med vänlig hälsning,
  Lena Svennevid

  1. Glömde kommentera garndimensionen – jag tänker att det KAN bli lite tjockt, kanske? Och därmed lite tungt. Överkastet blir ju rätt tungt ändå. Men testa med en bit och se hur det verkar.

  1. Hej Nina, och tack! Jag kommer att lägga ut det på bloggen framöver, eftersom fler har frågat efter det. Så håll utkik!

 4. Som jag älskar detta överkast! Jag blir så glad varje morgon när jag lägger på det
  Kul att få se lite av tillverkningsprocessen.
  Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.