En av delarna i yogapraktiken är andningsövningar, eller pranayama. Medveten andning är något som lugnar hela systemet, och det behöver inte vara krångligt alls. Det kan räcka att bara sitta ner några minuter och iaktta sin andning. ”Nu andas jag in.” ”Nu andas jag ut.” Känna hur den svala luften letar sig in genom näsan, och notera att den är lite varmare när den kommer ut samma väg. För att andas genom näsan är det bästa, då både renas och tempereras luften innan du drar in den i lungorna. Dessutom får du i dig luften på ett mer kontrollerat, långsamt och lagom portionerat sätt än om du drar häftiga andetag genom munnen.

Vill du gå vidare kan du efter en stund försöka förlänga och fördjupa andetaget, se om det går att känna hur du fyller först magen och därefter bröstkorgen. När du andas ut tömmer du först bröstkorgen, och slutligen magen, Men prestera inte! Känns det inte som det fungerar, är det som det ska den här gången. Kanske går det lättare en annan gång, när du har övat lite.

Nästa steg kan vara att försöka låta utandningen bli lite längre än inandningen. På så sätt aktiverar du på ett smart sätt det parasympatiska nervsystemet, det vill säga det som hjälper dig att få ner puls och blodtryck, minska hjärtfrekvensen och främja kroppens självläkning. I min egen praktik räknar jag till fyra på inandning och till åtta på utandning. Så småningom kommer jag nog att öka på det, när tiden är den rätta för det.

Pranayama och nadi shodana

Det finns en rad andningsövningar med mer eller mindre konstiga namn inom pranayama, det som jag praktiserar i stort sett varje dag (när jag inte är pollentäppt, haha!) är nadi shodana, eller växelvis andning.

Det går till så att du sätter dig bekvämt med rak rygg, gärna i lätt meditationsställning på golvet, men det går precis lika bra på en vanlig stol. Sitt så en stund och landa. Bli medveten om dina andetag och deras rytm.

Låt tumme och pekfinger på vänster hand mötas, och låt handen ligga med handflatan uppåt på vänster knä/ben. Höger hand ska du använda för att växelvis täppa till näsborrarna under övningen, så du vinklar in pek- och långfingret i handflatan. Du ska använda tumme och ringfinger på högerhanden. Se bilden:

Med tummen täpper du till höger näsborre och andas in genom vänster. När det är dags för utandning täpper du till vänster näsborre med ringfingret och andas ut genom höger. Andas sen in genom samma näsborre, höger, och på utandning växlar du igen – tummen mot höger näsborre och andas ut genom vänster. Så fortsätter du likadant i några andetag, själv brukar jag göra tio stycken. Du har alltså högerhanden aktiv mot näsan hela tiden.

Det här är en superbalanserande andningsövning, som bara tar fem minuter att göra. Och när du övat en tid kanske du så småningom kan koppla på det andra; djupare andetag och längre utandning än inandning. Lycka till!