Virkat överkast – mönster på begäran

Virkat överkast

Jag har tidigare bloggat om det överkast jag virkade och som blev klart i vintras, det kan du läsa här.

 

Virkat överkast från 1960-talet

Eftersom mönstret kom från ett gammalt nummer från Morgonbris (jag trodde 1968 men det visade sig vara 1965, står alltså fel i artikeln) så skickade jag blogglänken till tidningen för jag tänkte att de kanske var intresserade. Och det var de! Så pass att det i senaste numret var en halv sida med berättelsen och bilder från bloggen!

Morgonbris 2020

 

Kul med den uppmärksamheten! Efter detta så letade jag upp den gamla tidningen och upptäckte att det skulle vara 1965 i stället. Tidningen är välbehållen, och det är sanslöst roligt att läsa artiklarna i den i dag 55 år senare. En bildtext lyder:

”Här är en söt mamma ute och handlar med sin flicka på armen. Kommer denna flicka att få samma chanser i arbetslivet när hon blir vuxen som en pojke får? Har vi nått fram till jämställdhet när hon blir vuxen? Säkert inte utan kamp.”

You bet.

 

 

Efter mitt förra blogginlägg samt nu notisen i Morgonbris, har jag fått massor av frågor om mönstret. Därför bestämde jag mig för att lägga ut det här, och ta det rakt av ur tidningen. Så – håll till godo!

Skulle vara jätteroligt att få ta del av om du bestämmer dig för att virka överkastet!

Virkat överkast

Virkat överkast

Virkat överkast

18 reaktioner till “Virkat överkast – mönster på begäran”

 1. Hej Maria! Det ser väldigt fint ut, ditt överkast. Ser att du använde 50 nystan, 8/4-garn. Hur långt och hur brett är överkastet? Hur breda är längderna? Har själv virkat ett överkast till min dotter, i Drops Paris, till dubbelsäng. Det blev rätt tungt. Tänkte virka ett överkast till mig själv, men i tunnare garn. Därför fastnade jag för ditt fina handarbete. Tack på förhand för svar.

  1. Hej! Vad roligt att du gillar överkastet. Jag tycker också det är fint, och det var riktigt kul att virka. Längderna blev 25 cm breda, och jag virkade ihop 7 st till en bred enkelsäng. Inklusive kantspets blev då överkastet 210 cm brett och jag gjorde det 265 cm långt.

   Jag ska nog komplettera mitt blogginlägg med det, tack för frågan!

  1. Hej Sandra, tack! Nej, jag använde en finare virknål, minns inte nu exakt vilken. Men eftersom jag hade 8/4-garn så var det troligen en 3 mm-nål jag använde.

  1. Oj Cecilia, jag har glömt att svara dig! Ber om ursäkt för det. Ärligt talat har jag ingen detaljkoll på hur mycket som gick åt… Sisådär 25-30 nystan bomullsgarn har jag för mig. Jag använde vanligt enkelt bomullsgarn 8/4, 50-gramsnystan.

  2. Hej igen, Cecilia! Överkastet är nu vägt, och det väger ungefär 2,5 kg. Så det var nog betydligt fler nystan som gick åt, då har du en fingervisning i alla fall.

 2. Hej! Kommit igång, men får ingen ordning på det och har nog börjat om tre gånger… Förstår att när jag väl greppat mönstret så kommer det att vara enkelt, men just nu klurigt. Vet du om det har diskuterats nånstans, om det är fler än jag som kört fast?

  Annars undrar jag om du kan förklara: För mig blir varv 2 längre än varv 1, är det meningen? Jag vet inte var i mönstret jag börjar (alltså var på överkastet), så jag har lite svårt att fatta var det blir fel.

  Jag tolkar ”Stolpe över stolpe” (i rutan) som två stolpar i samma maska. Kan det vara där det är fel? Och när jag gör en luftmaska så ”hoppar jag över” lika många maskor i varvet före innan jag gör nästa stolpe.

  1. Hej Linda! Det är lätt att köra fast, men det ska vi nog lösa. Du har redan löst det genom din misstanke var felet uppstått. Stolpe över stolpe betyder nämligen att EN stolpe ska virkas över stolpen på föregående varv. Om du har mönstret som jag delade på bloggen, så ser du en bild på själva rutan. Första varvet är nederst på den rutan.

   Hoppas det var begripligt, så du kan fortsätta ditt fina arbete!

   1. Hej! Nu så – nu är jag igång. Stort tack! På rad 3 i varv 2 uppfattade jag det som att stolparna skulle upprepas 4 ggr. Det var så det blev fel. Och så stolpe på stolpe. Tack!

 3. Tack så jättemycket för mönstret det var några veckor sen jag skrev ut det. Jag har letat så mycket efter ett överkast men inte hittat något som har klickat men det gjorde detta. Köpte garn för elva år sen och provade några ruter men det kändes inte bra. Jag är så glad att jag äntligen hittat var jag sökt. Tack än en gång för mönstret. Mvh Gunnel 🌹

  1. Ingen orsak alls! Det är väldigt roligt att virka dessa längder. Du får gärna dela med dig när du komlit en bit på väg, och inte minst när du är klar. Lycka till!

 4. Fattas en sida på spetsen💕 Har prov virkat en del av det andra. Beställt garn

  1. Hej BrittMarie och ni andra som undrat – visst fattades det en bild, men nu är den tillagd!

 5. Vad farmor Elsa skulle vara glad om hon kunnat se detta. Hon som är upphovet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.