Idag reser vi hem från Can Pastilla på Mallorca, efter en minnesvärd resa bland kvinnohormoner, kostråd, arbetspass, föreläsningar, träning, god mat och flödande sol. Vad är det då jag och mina medarbetare varit iväg på, egentligen?

Mysteriet med kvinnohormoner

När jag i höstas till slut träffade en läkare som vågade säga till mig vad jag troligen drabbats av under sommaren när jag kraschade, försökte jag läsa på lite. Jag hade fått ta en massa prover och allt visade goda resultat, det var inget fel på mig, jag var kärnfrisk. Gott så, men jag mådde ju skit! När jag kom tillbaka till vårdcentralen eftersom min yrsel inte ville ge sig, mötte jag denna pensionerade, kvinnliga (danska) läkare, som inte var ordinarie utan hade hoppat in. Hon berättade för mig att allt jag beskrev pekade på att jag förmodligen hade utmattade binjurar, men att det är något som inte så många talar om och som inte är helt cômme-il-faut att diagnosticera.

Med en känsla av tacksamhet över att jag fått någon sorts diagnos på det jag kände, gick jag hem och googlade för att begripa. Då ramlade jag ganska snart över Mia Lundins hemsida och hennes beskrivning av binjureutmattning. Jättebra och grundligt beskrivet, på ett sätt som gjorde att jag förstod att det här verkligen finns på riktigt. Så himla konstigt var det ju inte egentligen. Jag skrev upp mig för Mias nyhetsbrev, och i ett av dom som kom under hösten fanns ett erbjudande om en hälsoresa med fokus på kvinnohormoner, kost och träning.

Kompetensutveckling

Jag fick en idé om att en sån utbildningsresa vore något inte bara för mig personligen, utan också för mina medarbetare. Vi är tre kvinnor i medelåldern med allt vad det innebär, och det finns väl alltid behov av att lära sig mer om sig själv? Tjejerna nappade på idén att detta skulle kunna utgöra 2017 års kompetensutveckling för oss. Till saken hör också att vi har en hektisk vardag då vi inte arbetar tillsammans varje dag (jag är ju på kontoret enbart på halvtid, t.ex.) vilket gör att vi såg resan som en chans att få tid tillsammans, prata och lösa en del arbetsrelaterade frågor som vi aldrig annars hinner med.

Detta var alltså min ingång till den här resan, och sen kom allt annat som extra bonus! Resan har innehållit föreläsningar med Mia om kvinnohormoner (värsta kemilektionen emellanåt, men oerhört lärorikt), föreläsningar med Ulrika Davidsson om kostens betydelse för hur vi mår, yogapass, powerwalks och träningspass. Allt detta dagligen! Dessemellan har det varit några timmars fri tid, som vi tre då mestadels har använt till vårt eget arbete vi haft med oss, där vi i härlig miljö har kunnat lösa upp lite knutar och gjort färdigt några saker. Det har skett ömsom på poolkanten, ömsom på en uteservering. Snacka om inspirerande miljö!

föreläsning kvinnohormoner

Ett par av föreläsningarna kunde vi ha utomhus, i flödande sol!

Lyx

Vi har haft ett helt hotell för oss själva, och kunnat breda ut oss hej vilt med yogamattor i halva foajéytan och grupparbeten och föreläsningar runt poolen ibland. Frukostar och middagar har varit överdådiga och vällagade, och vi har verkligen blivit bortskämda. Jag är så tacksam för all kunskap, nya bekantskaper, lyx, vänskap, sol, värme, god mat och självisk egentid jag har fått denna vecka.

Nya kunskaper

Varje morgon har jag fått yoga i klass, för underbara Malin. Den kärlek till yogan och livet som hon förmedlar och utstrålar – wow! Sån vill jag också bli när jag blir stor.

En sak av allt jag fått lära mig den här veckan, är att utmattning inte är en sjukdom, det är en obalans. Jag är inte sjuk, min kropp är bara obalanserad. Hurra! Jag har dessutom kommit till insikt om att vara mindre otålig, och låta det ta den tid som behövs för att hamna tillbaka i balans. Det tog tid att komma hit, det kommer att ta tid att komma tillbaka helt. Du kan läsa om min resa under fliken ”Om mig/Min resa” här ovan.

Jag kommer att återkomma med lite mer fakta och funderingar kring detta med kvinnors hormonbalans, här på bloggen. Det finns mycket kring det som är värt att lyfta och lufta!