Var ÄNTLIGEN till frissan i går. Och nu har jag hittat min gröna frisör!

Hårhistoria

Jag har nästan aldrig burit något en kan kalla frisyr. Har aldrig gillat att ha ett hår som måste stajlas och ägnas en massa tid, mitt hår är en förlängning av mig själv och därmed ganska frihetslängtande. Jag gillar inget annat än långt hår – har verkligen försökt, hade superkort hår för 32 år sen – och helst utan uppklippningar och sånt. Vilt och fritt. Däremot vill jag gärna ha färg i det, något som förstärker min i grunden egna hårfärg.

Det fria och vilda har ett pris, dock. Jag har varit dålig genom åren att gå till frissan, har låtit håret bara växa och själv färgat det med röd henna. Men härom året insåg jag att kvaliteten på håret krävde professionell omvårdnad, trots min motvillighet. Det blev risigt och stripigt och riktigt fult. Även om jag gillade att det började växa ner på ryggen, så såg jag ut som en häxa. Ovärdigt. Min omgivnings tjat och samma omgivnings rekommendationer om en frissa som de bedyrade skulle vara försiktig förde mig så till Tina på Joy i Visby.

Och de hade rätt, Tina var mycket lyhörd för mina rädslor att någon skulle göra mitt hår till något som jag inte kände igen. Jag kände mig trygg i hennes händer och fortsatte gå dit med någorlunda regelbundenhet. Hon fick toppa och färga. Nackdelen med syntetisk och konstgjord hårfärg är att den inte sitter särskilt bra, utan håret blir rätt snabbt dassigt i färgen. Något som inte riktigt är jag.

Så hittade jag min gröna frisör

Så var det verkligen nu, riktigt slitet och dassigt. Skälet var att jag inte varit på evigheters evighet till Tina, eftersom jag var tvungen att avboka den tiden jag hade för länge sen, och sen har det inte blivit av att boka en ny. Typiskt mig. Inte prioriterat alls, det är därför jag egentligen måste boka ny tid innan jag går därifrån för att det ska bli av. Nu hade jag ändå nått en gräns och skulle boka, men då hade hon ingen tid förrän i mitten av juni. Jag var tvungen att gå någon annan stans.

Länge har jag sneglat på detta med ekologisk hårvård, för hur det än är känns det inte helt ok med alla kemikalier en utsätter såväl hår som jordklot för. Sedan några år har vi en grön frisör i Visby, och jag har någonstans långt bak i huvudet tänkt att jag borde prova. När jag sen hittade Tina så tappade jag den tanken, det funkade ju fint hos henne och motivationen var inte tillräckligt stor att byta.

Men nu fick jag en anledning, för till mitten av juni kunde jag inte vänta på att fixa håret! Så jag sökte och fick en tid rätt snabbt, och i går hamnade jag alltså i Anettes händer på Din gröna frisör och coach. Det blev ett par jättesköna timmar i flerfaldig bemärkelse. Jag blev oerhört väl omhändertagen av en varm person, som det var både roligt och intressant att prata med. Jag lärde mig massor om ekologisk och grön hårvård, och grönt tänk över huvud taget. Hon gav mitt hår liv, och jag hade ingenting emot att hon kapade några centimeter, ifrågasatte det inte alls för det kändes helt nödvändigt. Dessutom blandade hon till en färg som definitivt blev min. Och inga kemikalier, bara naturliga ämnen. Medan färgen verkade i håret satt jag i en värmehuv, inte med en plastpåse på huvudet, utan självklart en nedbrytbar kompostpåse!

Jag kommer tillbaka

Jag bokade faktiskt ingen ny tid innan jag gick därifrån, för att jag vet att jag kommer att komma tillbaka. Jag behöver inte vara orolig över min dåliga karaktär och prioriteringar, eftersom jag vill komma tillbaka. Jag vill sitta i den där knallgröna stolen ett par timmar och småprata om livets väsentligheter medan Anette pysslar om mig och mitt hår.

Jag har hittat min gröna frisör!