Beslut

Det finns beslut. Och så finns det beslut.

Jag har i åtskilliga år haft roller som beslutsfattare i olika sammanhang. Som chef och ledare har jag att fatta beslut om högt och lågt, stort och smått. Ekonomi, medarbetare, verksamhet, men också vilket träslag de nya skrivborden ska ha eller vilken maträtt vi ska bjuda årsmötet på. Som politiker fattar jag också en massa beslut men i mer organiserad form, protokollförda vid ett visst tillfälle.

Att fatta beslut

Somliga beslut är enkla att fatta, andra svårare. En del beslut kan jag fatta snabbt utan längre betänketid medan en del beslut behöver processas, såväl i mitt huvud som bland medmänniskor. Stundom kan jag känna mig ohyggligt beslutstrött, och det uppstår ofta i vardagen. Om käre maken och jag går på restaurang till exempel, och han frågar var jag vill sitta. En sån sak orkar jag inte besluta. Eller vad vi ska äta till middag. Att besluta om sånt som inte är så viktigt för en är svårt, och det kanske är mycket av den varan i professionen och därför finns ingen energi kvar till det i privatlivet. Det är min hemsnickrade teori om varför det blir så.

Det svåraste beslutet

Det är inte så väldigt ofta de beslut jag fattar har bäring på mig själv som person och ger effekter på mitt liv. Men härom veckan fattade jag ett riktigt svårt beslut som blev allmänt känt i går. Beslutet föregicks av stor vånda och mina invändningar och dubier kretsade typiskt nog kring att jag försätter andra människor i klistret. Men efter att jag fattat beslutet, kändes det paradoxalt nog som ett av de enklaste jag gjort, i meningen det mest självklara!

Från den 1 oktober lämnar jag mina politiska uppdrag, och kommer inte längre att vara vare sig ordförande i Socialnämnden eller ledamot i Regionstyrelsen längre. Du som följt mig länge har också följt min resa hit (relaterade inlägg finns under fliken Om mig/Min resa mot balans här ovan), och vet att jag under ganska exakt ett års tid arbetat i någon sorts motlut. Kropp och knopp har sagt ifrån, mer och mer bestämt i ett allt strängare tonläge.

Det syns ju inte utanpå

Och nu är jag faktiskt helt slut, helt uttömd på energi, lust och glädje. Det mesta arbetsrelaterade har blivit en kamp, jättehöga trösklar att ta sig över, jättesvåra bollar att fånga. Det enklaste möte har kunnat te sig som näst intill oöverstigligt. Rädslan över att inte ha med mig mina tankar, har ibland förlamat mig, för så har det varit och är. Vissa dagar, vissa stunder är jag inte med, jag befinner mig på en helt annan frekvens än min omgivning. Känner mig som en utomjording som inte förstår ett ord av vad som sägs fast det handlar om sånt jag själv har sysslat med länge. Tankarna flyger runt som popcorn i huvudet och är omöjliga att fånga. Jag kan bara lyssna på en röst åt gången, pratar flera samtidigt hör jag ingenting eller pratar någon för fort hinner jag inte förstå vad som sägs. Så har jag det, vissa dagar. Andra dagar är jag fullt fungerande.

Och så syns det inte utanpå. Hur ska då omgivningen kunna förstå?

Därför har jag försökt vara rätt tydlig med att jag inte är helt OK, inte alltid fit for fight. Men det är så klart lätt att glömma, när det inte syns att jag är sjuk. Eller i obalans. Eller överansträngd. Vet faktiskt inte riktigt vad jag ska kalla det här.

Det blev rubriker

Det finns ett allmänintresse i det här, dels är jag ”en av öns ledande politiker” som det sades i en av P4 Gotlands nyhetssändningar i går, dels är min berättelse och orsaken till mitt avhopp uppenbarligen intressant för många att lyssna till.  (Nedan länkar jag till några media, för den som är intresserad.) Intresset tror jag beror på att väldigt många relaterar till det jag beskriver. Många känner likadant. Men varför pratar så få om det? Det är verkligen inget att skämmas för. Det är inte att visa svaghet, det är att visa styrka. Det har jag i alla fall kommit fram till under den här resan, att ju mer jag har berättat om hur jag känner, desto mer styrka och hjälp har jag fått från min omgivning. Berätta din berättelse, och du får intresserade lyssnare!

Nu stundar sommaren med en hel del ledighet, och i höst tar jag mig an förberedelserna för mina sista sammanträden i politiska sammanhang. Då ska jag också ta ställning till hur jag ska gå vidare under hösten, kanske behöver jag ta hjälp för att komma upp och ut i livet igen. Vi får se, helt enkelt.

gotland.se 28/6: ”Maria Björkman lämnar Socialnämnden”

Radio Gotland 28/6: ”Maria Björkman (S): Jag lämnar all politik”

Helagotland.se 28/6: ”Hon lämnar sina politiska uppdrag”

Gotlands Allehanda 29/6: ”Maria Björkman pratar ut om varför hon slutar”

Det skrevs även dagen efter det här inlägget:
Eva Bofrides ledare i Gotlands Tidningar/Gotlänningen 30/6: ”Politiken drog kortaste strået”


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter:

Kommentarer

19 svar till ”Det finns beslut. Och så finns det beslut.”

 1. Profilbild för Slow Living by Annika

  Åh fina du! Skönt att du kommit fram till ett beslut som ger dig mer tid för återhämtning men också tid för att omprioritera. Du är en förebild och inspiration för många! Kram

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack snälla Annika, ja det känns rätt nu!

 2. Profilbild för AngelicasVärld

  Beslut är alltid svåra…

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Ja i alla fall ofta, Angelica. Men vissa beslut är definitivt tuffare än andra. Dock – känns det lätt efteråt är det rätt!

 3. Profilbild för Karin Härjegård

  Heja dej! Klokt beslut! Vi behöver vara rädda om vårt liv och våra år här på jorden! Ta hand om dig! Stor kram!

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tusen tack Karin! Sånt stöd jag får från dig och andra, det är helt galet. Kramen tillbaka!

 4. Profilbild för Helena Roth

  Klokt av dig tycker jag.
  Ta väl hand om dig!

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack, bästa Helena!

 5. Profilbild för helena
  helena

  Du fattade säkert rätt beslut när det nu i efterhand känns som den självklara utgången. Bra att lyssna på sin kropp – det är ändå ditt viktigaste verktyg och om den är trasig så är man inte en toppen ”beslutsfattare”. Önskar dig en rofylld sommar.

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack ska du ha. Sommarledigheten kommer att sitta fint nu!

 6. Profilbild för Annika Estassy Lovén

  Jag är övertygad om att du fattat helt rätt beslut. Den där beslutströttheten känner jag så väl igen. Samtidigt tycker jag ju om att bestämma … Jag önskar dig en skön och lugn sommar. Kram!

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack snälla Annika, det ska jag verkligen ha!

 7. Profilbild för Anna-Maria Westerlund
  Anna-Maria Westerlund

  Läste nyss GA. Jättebra utlåtande, så ärligt och öppet.
  Gotlands politiken går miste om något bra.

  Anna-Maria

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tusen tack, Anna-Maria! Och så härligt det låter att du semestrar i Gnisvärd nu. Lova mig, att om vi stöter på varandra så ger du dig till känna, det vore så roligt att få hälsa på dig! Är du inne på Almedalsveckan så kanske du hittat mig i ABFs monter på Cramérgatan.

 8. Profilbild för Anna Forsberg

  Att lyssna på signalerna i kropp och knopp är inte alltid lätt. Glad att du gör det och gör dina egna aktiva val.

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack Anna. Ja, nog är det en utmaning, alltid. Jag blev 55 innan jag fattade. Otroligt.

 9. Profilbild för Anna-Maria Westerlund
  Anna-Maria Westerlund

  Hej Maria !
  Under året jag följt dig blogg har jag hela tiden undrat hur du orkar med både jobb och politiska uppdrag. Helt rätt beslut, dags att prioritera dig själv. Mitt bästa beslut var att byta arbetsuppgifter då min hjärna inte orkar med som den tidigare gjort. Det var ett svårt beslut med mycket vånda att inte längre orka med det som var så roligt. Sitter nu i stugan i Gnisvärd och skriver. Njuter av lugnet och semester. Hoppas du får en skön semester !
  Hälsningar
  Anna-Maria

 10. Profilbild för Clara, Bossbloggen

  Starkt och bra av dig att lyssna och respektera dina behov Maria! Du är en otroligt fin förebild och jag hoppas att du får möjlighet till både vila och återhämtning i sommar.

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Känns fantastiskt att betraktas som en förebild av dig. Tack, Clara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.