Nog är jag rospigg, alltid!

Jag brukar kalla mig rospigg i förskingringen. Skämtsamt brukar man säga att rospigg blir man först efter sju generationers i Roslagen. Jag kan med fog kalla mig rospigg, kan jag säga!

Den här lilla busungen uppflugen på en mjölkpall, är min mormor. I dag när jag har unnat mig att vara totalt uppslukad av mitt släktforskningsprojekt (händer ungefär två gånger om året att jag tar mig den tiden) har jag av en släktforskarkollega fått uppgifter som visar 16 (!) generationer bakåt från henne räknat! 16!! Längst bak hittades Björn, som var nämndeman i Vantunge runt år 1480. För den som inte vet; Vantunge ligger mitt i Roslagen.

Så om jag nånsin har haft några tvivel om mitt ursprung, är de borta nu. Förutom lätta, utspädda stänk från Skottland, är min släkt djupt rotad i roslagsmyllan. Puh.

2 reaktioner till “Nog är jag rospigg, alltid!”

 1. Hej!
  Jag arbetar extra inom Hemtjänsten i Norrtälje.
  Nu är det så att jag ofta besöker Vantunge då jag har en kund där.
  Ett av mina speciella intressen är att försöka ta reda på varför vissa ställen heter
  som de gör. Namnet ”Vantunge” gör mig extremt nyfiken!
  Har du ens en aning om varför området heter Vantunge?
  Tacksam för svar!!

  mvh
  Rebecca tekla5555@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.