Vi trivs jättefint i vårt rum här på Hotel Wavel och sover också för det mesta bra. Vi sover för öppet fönster vilket gör att vi hör vad som händer utanför, på gott och ont. Kl 04:00-05:00 joddlar koltrasten. Sen är det tyst en timme, innan nunneklostret intill ringer till väckning, morgonbön eller vad det kan vara kl 06:00. En halvtimme senaste skramlar sopbilar. Under natten ekar det också ibland av en och annan hemvändande krogbesökare. Just den här natten har vi sovit uselt båda två, så hädanefter blir det nog stängt fönster trots allt.

Onsdag 19 april

I förra inlägget berättade jag ju om vårt besök i Auschwitz-Birkenau, men redan dagen innan besökte vi saltgruvan i Wieliczka. Dock skulle det ha blivit fel att skriva om det samtidigt, besöket i Auschwitz behövde ett eget inlägg.

Gruvbesöket var häftigt! Wieliczka ligger bara 20 min tågresa från Krakow (åk till ändstationen) och som tur var – eftersom det vräkte ner extremt blött snöblandat från himlen – var det inte långt att gå från stationen till själva gruvan.

Under guidad ledning fick vi GÅ ner för trappor i omgångar, ända mer till ca 150 m djup. Jag har fortfarande träningsvärk i vaderna, tre dagar senare! Efter besöket tryckte de in oss i pyttesmå, lite rangliga hissar och vips var vi uppe i marknivå igen. Gruvan användes av tyskarna under andra världskriget till att förvara och producera krigsmateriel, och står numera på Unescos världsarvslista. Guiden påstod att det vi fick se under två timmar var bara 1% av hela gruvkomplexet, vilket är nästan omöjligt att greppa. Hur stort är det då inte!?

Bilden här ovan är från en av salarna som är uthuggna. Allt är salt, t.o.m. kristallkronorna i taket. I salarna och schakten stod fantastiska saltskulpturer överallt.

wieliczka
wieliczka
wieliczka
wieliczka

wieliczka

Ja, den är gjord av salt!

wieliczka

Ljuskronan fotograferad underifrån…

wieliczka
wieliczka