Den kändes oändlig när vi kom, veckan vi skulle tillbringa i Krakow. När jag skriver det här är det söndag kväll, och vi reser hem i morgon. Tiden ilar, trots att vi tagit vara på varje stund. Jag har verkligen njutit av veckan, självklart av alla upplevelser men kanske mest av att vara på vift med käre maken, att upptäcka saker tillsammans, vara tysta tillsammans och vara fria att göra vad som faller oss in tillsammans.

Förutom det jag redan bloggat om – de första två dagarna med bl a Schindlers fabrik samt senare också Auschwitz-Birkenau och saltgruvan i Wieliczka – så har vi ätit och druckit gott, promenerat mycket, irrat runt i spårvagnssystemet (sista dan kom vi på att den karta vi hade visade fel spårvagnsnummer, vilket förklarar att vi då och då misstänkt att vi båda är lite bakom flötet…), läst böcker, eftermiddagsvilat, besökt Wawels slottskyrka, finkammat stånden i klädeshallen på Stora torget, lyckats ta en öl utomhus under en KORT solglimt, vandrat i den judiska stadsdelen Kazimierz (och också ätit middag där), vandrat över floden Wisla, njutit av stadens intensiva grönska (inte minst i Planty, parken som omgärdar Gamla stan), tittat in i en och annan kyrka, hamnat mitt i en uppsluppen flash mob med vitklädda barn uppblandat med en och annan katolsk präst på Stora torget, besökt ett par marknader och nyttjat hotellets jacuzzi och ångbastu för oss själva. Bland annat. Paraplyet vi hade med oss är flitigt använt, och vi fick till och med köpa ett till för att ha var sitt. Det har faktiskt varit rätt dåligt väder, om jag ska vara ärlig…

Prisläget i Krakow, då? Tja. I Gamla stan i allmänhet och runt Stora torget i synnerhet är det nog de högsta priserna. Där är maten en smula billigare än hemma, medan öl, vin och drinkar är rätt mycket billigare. Ju längre från turistkvarteren du kommer blir prisbilden förstås lägre.

Sara och Alfred som tipsade oss att åka hit hade alldeles rätt – vi gillar stan. Välordnad, lätt att greppa, rent och snyggt, god mat, vänliga människor, vackert, fullt av historia, mycket att se och uppleva. Kommer gärna tillbaka någon gång när det är några grader varmare och inte regnar (med inslag av snö) varje kvart.

krakow

Det här hette raraka, och KAN vara den godaste råraka jag ätit ever!

krakow

krakow
krakow
krakow
krakow
krakow

krakow

Jag har svårt att se och ta in att sånt här säljs på antikvitetsmarknaden i Kazimierz, den judiska stadsdelen i Krakow.

krakow
krakow
krakow

krakow

Jättetrevlig och alldeles lagom stor frukostbuffé på hotellet.

krakow

krakow