Jag har i hela mitt vuxna liv haft en mage som krånglat till och från. Den har varit uppsvälld och bråkig då och då, det har funnits dagar då jag haft så ont att jag knappt kunnat gå rak och det enda som hjälpt har varit att lägga sig ner. Det här lärde jag mig leva med, det blev ett normaltillstånd. Tidigare i mitt liv har jag inte varit så lyhörd för kroppen och inte heller särskilt analyserande. Det är först de senaste åren som jag på allvar har kopplat ihop att det jag varje dag stoppar i munnen och sväljer ner, påverkar hur jag mår.

När LCHF (low carb high fat) kom för några år sedan, blev jag nyfiken. Jag började nosa på det, och märkte rätt snabbt att min mage började lugna ner sig. Den plattade till sig och slutade vara som en ballong, Så småningom kom jag också på att de där dagarna med plågsamt magont, nästan försvann. Fantastiskt! Älskar ägg och bacon, kan längta efter en fin köttbit med gott kryddsmör till, etc. Att minimera kolhydrater och äta rejält med fett i stället passade uppenbarligen mig perfekt. Tyckte jag.

Att äta efter sin blodgrupp

Härom veckan hade jag förmånen att lära mig en hel massa om vad som händer med oss människor när vi inte är purunga längre. När hormonerna börjar stöka omkring, och göra saker med oss. Dessutom fick jag fler idéer när det gäller kosten. Under en lärorik hälsoresa fick vi föreläsningar av Mia Lundin och Ulrika Davidsson där de båda delade med sig av forskning och erfarenheter, med massor av pusselbitar (minst 1000!).

Jag har börjat lägga pusslet, skapa en bild av alla bitar jag fått. Jag provar mig fram. Några saker har framträtt klart, andra trevar jag mig runt med för att testa.

Blodgrupp

Det finns fyra blodgrupper, som kompletteras med en Rh-faktor (+ eller -). Rh-faktorn sägs inte ha någon betydelse i fallet med kostval, utan enbart vilken blodgrupp du tillhör.

En av de saker jag har fått att fundera på ordentligt, är teorin om att äta utifrån sin egen blodgrupp. Jag vet att det för flera år sedan gavs ut en bok i ämnet, av två författare med massor av års forskning, och jag avfärdade det då som ännu en ”diet” som någon ska tjäna pengar på. Det gjorde jag utan att alls ta reda på bakgrunden. Men efter att ha lyssnat och läst, så inser jag att teorin nog inte är så himla tokig trots allt. Fundera bara på det här:

Blodgruppen avgör förmågan att producera matsmältningsenzymer och saltsyra till magen. Den avgör också på vilket sätt kroppen bryter ner födan och tar upp näring. Vissa blodgrupper har t.ex. färre matsmältningsenzymer och mindre saltsyra, och tar därmed upp födan på ett helt annat sätt än andra med mer av dessa. Det innebär att det finns födoämnen som passar dem med t.ex. mindre saltsyra bättre, där kroppen klarar av att ta upp näringen och föra ut den i blodet på ett mer effektivt och hälsosamt sätt. Äter du födoämnen som din mage och matsmältningssystem har svårt att bearbeta, säger det sig själv att kroppen protesterar.

Så här beskrivs det bl.a. av kostrådgivare Ulrika Davidsson:

”Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är de röda blodkropparna. De har olika markörer (antigener) på ytan därför kan man inte lämna blod till vem som helst. Kroppen är “allergisk” mot vissa antigener och en del livsmedel innehåller ämnen som liknar någon av blodgruppens antigener. Kroppen reagerar när den träffar på dessa livsmedel och beroende på vilken blodgrupp man tillhör tål man olika sorters livsmedel olika bra.”

 

 

Nya insikter och experimentlusta

När jag då läser vad jag – med blodgrupp AB – helst bör stoppa i mig för att må bäst, och vad jag bör försöka undvika, kan jag inte annat än skratta. Med min LCHF-inspirerade kosthållning de senaste åren, är det sannerligen inte så konstigt att jag har gått upp i vikt, och kanske rent av att kosten bidragit till att jag inte mår på topp. Tänk om det är så, att jag hade sluppit en del av mina besvär och utmattning, om jag bara tankat med rätt bränsle! Svårt att låta bli att tänka så, faktiskt. Du skulle aldrig komma på tanken att fylla din bensindrivna bil med diesel.

Min blodgrupp mår bäst av vegetarisk mat. Jag med mina goda fredagsbiffar med kryddsmör! Jag ska också äta mycket fisk. Jag har aldrig varit någon stor fiskfantast, snarare undvikit fisk. En av de saker jag däremot BÖR undvika är kokosolja, detta universalmedel som jag använt till allt!

Jag skulle kunna räkna upp massor av exempel, där det pekar på att jag nog gjort lite tvärt om vad min kropp och mina blodkroppar tycker är helt ok. Om en nu vill ge den här teorin en chans.

Nu testar jag

Och vet du vad – jag är beredd att göra det. Jag har redan börjat efter bästa förmåga, att lägga om kosten. Sakta men säkert lär jag mig vilka födoämnen som är välgörande, vilka som är neutrala och vilka jag bör undvika. Käre maken – som är den som står för maten i vårt hushåll – hjälper mig, tack och lov. Det kommer att ta tid att lära sig att byta ut vissa ingredienser mot andra, och jag kommer alltid att göra undantag om jag inte mår uppenbart dåligt av det. Det handlar om att välja rätt i vardagen, det där du gör varje dag. Då blir det hållbart för både dig och din kropp.

Min kropp klarar inte att ta hand om gluten, det står klart. Så steg ett är: gluten och socker bort efter bästa förmåga. Steg två är att välja födoämnen efter min blodgrupp.

Jag återkommer med rapport om hur det påverkar mig, om några veckor!