Så länge som jag tänkt, velat, funderat och önskat. I åratal, faktiskt. Masesgården har funnits i mitt bakhuvud länge, jag har pratat med flera som varit där, jag har läst och drömt. Men nu blev det av, vad sjutton har jag väntat på, egentligen?

Min present till mig själv – en vecka på Masesgården

Jag fyllde 60 i februari. Lämplig tidpunkt i livet för att göra det där jag velat så länge, tyckte jag. Jag hade sparat ihop lite för att inte behöva gräva alltför djupt i vår gemensamma kassa, och dessutom fick jag pengar i födelsedagspresent som gjorde att jag också kunde frossa i behandlingar.

Det går till så att man bokar in sig på ett fast antal dagar, jag valde en vecka. Då ingår i priset boende, alla (fantastiska) måltider, samt ett dagsprogram bestående av träningspass och föreläsningar. Du behöver inte ha långtråkigt en minut, men du behöver heller inte delta i något alls om du inte vill. Du bestämmer själv.

Veckans kurs

Varje vecka har ett kurstema, vilket innebär ett par timmars kurs de flesta av dagarna. Önskar man delta i kursen kostar det extra. Under min vecka var temat ”Rörelseglädje” under ledning av Malin Berghagen och Magnus Lindroth. Mjuk och lugn yoga i kombination med lite tuffare kroppsövningar, mycket humor, skratt, dans och eftertanke.

Vi var ute under kurspassen så ofta vi kunde, vid regn kröp vi in i gymnastiksalen

Mycket att göra – om man vill

Förutom programaktiviteter och veckans kurs, finns också massor av möjligheter att på olika sätt röra på sig på egen hand. Cyklar och gångstavar för utlåning, en simbassäng med 30-gradigt vatten där du har tillgång dygnet runt, bastu både i anslutning till simhallen och nere vid sjön samt väl beskrivna promenadvägar att utforska.

Boendet

Inte ett rum är det andra likt, och det finns olika standarder. Men rummen präglas förstås av samma dalacharm som hela gården. Bra säng (hade jag i alla fall), och eftersom jag inte riktigt kom överens med mina kuddar, så fick jag en lyxig tempurkudde i stället.

Jag hade turen att kunna boka ett av de bästa rummen, med egen dusch och toalett, samt en liten altan. Då ingår också morgonrock och tofflor!
Utsikt från duschen.
Här i morgonsolen satt jag ibland och läste, under pilträdet.

Behandlingar

Det finns ett gäng olika behandlingar att välja på; ansiktsbehandlingar, olika typer av massage och komplementära behandlingar. Jag frossade av detta smörgåsbord – unnade mig ansiktsbehandling två gånger, fotvård, aromamassage, lymfmassage, klassisk massage. Utöver det gjorde jag också ett hälso- och näringstest för att få veta lite om min hälsostatus. Är inte besviken på någon av behandlingarna!

Allt är mycket smakfullt och vackert skyltat, genomtänkt.

Omgivningarna

Masesgården ligger i byn Grytnäs vid Siljan, och det är en fullkomligt bedårande trakt. Dalarna visar sig från sin bästa sida, och allt är vackert och välskött. En vacker omgivning främjar också hälsan förstås, och här är skönhet var man än fäster blicken.

Vid Siljans strand finns Grytnäs Byalags bastu, som man som boende på Masesgården kan nyttja.

Maten

Kräver egentligen ett helt eget blogginlägg… men jag kan nöja mig med att sammanfatta den laktovegetariska kosten som sagolik. Killarna och tjejerna i köket åstadkommer mirakel morgon, middag och kväll, och visar verkligen att vegetariskt kan vara precis lika gott och härligt som annan mat. Vi har verkligen lyxat i vackra rätter i regnbågens alla färger. Lunchen är huvudmålet, till kvällsmat serveras en god soppa med tillbehör.

Frukostbordet erbjuder två sorters gröt samt bär, frön och nötter i mängd.
En rundvandring runt kvällsmatsbuffén.
Tehörnan. Här kan du när som helst göra dig en god kopp te, det finns både påsteer och Masesgårdens egna teblandningar att botanisera bland.
Varje eftermiddag har köket gjort i ordning ”Dagens te”
Sista morgonen innan hemförd blev vi extra omhändertagna – vi kunde göra oss resematsäck för att – som kocken sa – slippa stanna ”på det där stället som börjar på M”

Klädnypor, stolsdynor och temuggar

Vid ankomst får man en namnskylt som man ställer på den plats i matsalen som man vill ska vara ens egen hela veckan. Det är ett rätt smart sätt att eliminera en stressfaktor – man vet att man har sin plats. Alltid. På rummet fanns en klädnypa att skriva sitt namn och rumsnummer på för att sätta på handduken om man simmar eller bastar, för att inte förväxla den med någon annans. Var sin stolsdyna ligger också på rummet som man får ta ansvar för själv, man tar den med sig till olika uteplatser om man vill. Smart – det behövs ingen personal att gå och samla ihop grejor på kvällarna, utan gästerna har ett kollektivt ansvar. Slutligen uppmanas man att behålla sin temugg under hela dagen, för att spara på disk.

Du kan få rabatt på Masesgården

Masesgården har ett smart vänskapsprogram, tycker jag. Jag som varit gäst har möjligheten att ge vänner som vill boka första gången 20% rabatt. Det är riktigt förmånligt, och om du är intresserad och vill boka, kan du kontakta mig. På köpet hjälper du också mig till lite rabatt när du bokar in dig!

Sammanfattningsvis…

…kan jag bara känna den största tacksamhet över att ha fått tillbringa en vecka på fantastiska Masesgården. Jag hoppas inte den första gången också blir den sista, om jag får som jag vill kommer jag tillbaka. Faktum är att jag redan har bokat in mig om ett år igen…

Här kommer du till Masesgårdens hemsida.