Jag har två nya män i mitt liv – den ena ser du här ovan, och den andra i klippet nedan. Ingen av dom kan förstås konkurrera ut käre maken, men jag sällskapar ändå med åtminstone den ene varenda dag just nu.

Christopher O’Regan – historiker och expert på 1700-talets Stockholm (bland annat) – har i år en serie på YouTube där han plockar händelser och notiser ur den Stockholmsbaserade dagstidningen Dagligt Allehanda årgång 1792 varje dag. Kl 07.00 varje morgon plingar det till om att ett nytt klipp är utlagt, eftersom jag prenumererar. Jag tittar ofta på det på lunchen om det går, eller på kvällen. Ibland dagen efter. Men jag har inte missat ett enda!

Christopher är en entusiast, folkbildare och ordekvilibrist av rang. Jag lär mig massor, och njuter på riktigt av att lyssna till hans berättelser. Trots ordrikhet på gränsen till svada ibland, så går det inte att tröttna eller tappa fokus. Han är en mästare på att hålla tråden, och jag vill inte missa något utan alltid vara med till slutet. Gustaf III – hans favoritkung – står ofta i centrum, men oftare den vanliga stockholmaren. Han slår hål på många myter, och hans kunskap behövs för att ställa vissa bilder sm vi har av 1700-talet tillrätta. Hans kunskap känns trovärdig och gedigen, han har studerat gammalt källmaterial ”i decennier”, som han själv ofta säger.

I slutet av april hade jag dessutom förmånen att uppleva Christopher under en av hans stadsvandringar i Gamla stan i Stockholm – en födelsedagspresent av mor. Oförglömligt.

Har du inte hört eller upplevt Christopher O’Regan bjussar jag på ett av klippen här. Här slås just hål på en myt – om 1700-talets vita peruker!