Yrsel

Jag tillbringade en del av måndagen på vårdcentralen, faktiskt. Orsaken var att jag fått tillbaka den förbenade yrseln, som är så otäck och som gör att jag blir helt handlingsförlamad.

Det är inte en ”karusellyrsel”, där allt snurrar fort. Det är heller inte en yrsel där det svartnar för ögonen. Nej, när den slår till är det precis som om väggar och golv hastigt lutar åt sidan, och hela jag följer med. Och det slår till med nästan fysisk kraft, det är fruktansvärt otäckt. Den är också helt oförutsägbar, så jag vet aldrig när den kommer. Jag kan röra mig obehindrat, titta upp i himlen eller vrida hastigt på huvudet, och inget händer. Sen en stund senare när jag gör samma sak, så rasar världen och jag med den. Jag har viss yrselkänsla nästan hela tiden men det går att leva med, det otäcka är när det snurrar till ordentligt, då har jag inte en chans. Till och med när jag ligger ner, känns det som om jag ska ramla. Det här gör mig osäker och rädd, jag kan inte leva som jag vill och behöver! Det är ungefär som på den här bilden – allt lutar, blir skevt och rör sig fort emot mig.

Jag har tagit en massa prover (igen) och får svar på dom i slutet på veckan. Jag tror svaren är ungefär desamma som för två månader sedan – inga fysiska fel, alla värden bra. Kanske blir slutsatsen också densamma – yrseln beror sannolikt på att jag måste ta det lugnare med mitt liv.

Jag köper det, och som du vet så jobbar jag i den riktningen också. Men jag skulle ändå vilja veta vad sjutton det är som händer i kroppen när yrseln kommer!