Att tappa fotfästet

Yrsel

Jag tillbringade en del av måndagen på vårdcentralen, faktiskt. Orsaken var att jag fått tillbaka den förbenade yrseln, som är så otäck och som gör att jag blir helt handlingsförlamad.

Det är inte en ”karusellyrsel”, där allt snurrar fort. Det är heller inte en yrsel där det svartnar för ögonen. Nej, när den slår till är det precis som om väggar och golv hastigt lutar åt sidan, och hela jag följer med. Och det slår till med nästan fysisk kraft, det är fruktansvärt otäckt. Den är också helt oförutsägbar, så jag vet aldrig när den kommer. Jag kan röra mig obehindrat, titta upp i himlen eller vrida hastigt på huvudet, och inget händer. Sen en stund senare när jag gör samma sak, så rasar världen och jag med den. Jag har viss yrselkänsla nästan hela tiden men det går att leva med, det otäcka är när det snurrar till ordentligt, då har jag inte en chans. Till och med när jag ligger ner, känns det som om jag ska ramla. Det här gör mig osäker och rädd, jag kan inte leva som jag vill och behöver! Det är ungefär som på den här bilden – allt lutar, blir skevt och rör sig fort emot mig.

Jag har tagit en massa prover (igen) och får svar på dom i slutet på veckan. Jag tror svaren är ungefär desamma som för två månader sedan – inga fysiska fel, alla värden bra. Kanske blir slutsatsen också densamma – yrseln beror sannolikt på att jag måste ta det lugnare med mitt liv.

Jag köper det, och som du vet så jobbar jag i den riktningen också. Men jag skulle ändå vilja veta vad sjutton det är som händer i kroppen när yrseln kommer!


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Att tappa fotfästet”

 1. Profilbild för Karin Härjegård

  Hoppas ni snart kommer till rätta med vad din yrsel beror på. Krya på dig!

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tusen tack Karin, det värmer!

 2. Profilbild för Anna-Maria Westerlund
  Anna-Maria Westerlund

  Hej Maria !
  Har följt din blogg hela sommaren men inte haft energin att kommentera. Hoppas värsta yrseln släppt vid det här laget. Har du läst boken ” kaos i kvinnohjärnan” av Mia Lundin? Kan rekommendera den.
  Ta hand om dig !
  Anna-Maria Westerlund

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Hej Anna-Maria! Jag blir glad när du säger att du följer min blogg. Det känns alltid extra meningsfullt att skriva när en vet att någon läser! Nej, den boken har jag inte läst. Tack för tipset, och tack för din omtanke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.