2016-08-31 18.25.14

Jag har över 300 appar på min ajfån. Handen på hjärtat kanske 10-20 % av dessa skulle kunna rensas bort, eftersom de är till exempel av tillfällig karaktär som särskilda Paris-appar till exempel. Jag skulle kunna radera dom och ta hem dom igen om jag kommer till Paris. Helt klart. Men i just Paris-fallet, tror jag det är som att hålla kvar resan lite grann…

Nu hade jag tänkt göra ett kort, kärnfullt och lättläst inlägg om mina dagliga favoritappar, för att ge en bild av vad jag använder telefonen eller paddan till (som jag inte använder datorn till). Jag började klottra ner vilka appar jag använder på en lapp, men faktum är att listan höll på att aldrig ta slut. Jag använder GALET mycket appar varje dag, hela tiden!

För att ändå få någon struktur på det, försöker jag mig på att dela in det i kategorier.


SOCIALT

Det här känns så självklart, men måste givetvis nämnas; Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Pinterest och Bloglovin´ (en bevakningsfunktion över bloggar), mina sociala länkar ut i sajberspejs. Används då och då under dagen, flitigast använder jag Instagram och Bloglovin´. Men även Facebook är bra för där håller jag reda på födelsedagar hos alla dom jag inte har i huvudet, evenemang etc. Dessutom använder jag Facebooks app Sidor för ABFs FB-sida som jag administrerar.


NYTTIGA VARDAGSAPPAR

Förutom de två självklara apparna Mail och kalenderappen Week Cal, så öppnas följande appar åtskilliga gånger per dag:

Things
Min oundgängliga partner i vardagen. En app som håller reda på mina göror, deadlines, rymmer noteringar och där jag också kan  ställa in återkommande sysslor såsom att säkerhetskopiera foton, dagbok, etc. Things är en av mina bästa vänner.

Dropbox
Här kommer jag åt alla mina dokument från arbete, uppdrag och privatliv. Hur bra är inte det?

Trello
Min anslagstavla och planeringshjälp. Trello rymmer mina projekt, planer, visioner, tankar… Så fort jag kommer på något smart som ryms på jobbets, politikens, det privatas, bloggens eller någon annan anslagstavla, matar jag in det i Trello. Det är en förlängning av min hjärna, skulle vi kunna säga.

Google Drive
Här sparar jag ner dokument av mer tillfällig karaktär, t.ex. agendor och bilagor inför möten, för att de ska vara snabbt och lätt åtkomliga. Dock använder jag Google Drive företrädesvis på paddan.

WordPress
Jag kan blogga direkt från mobilen genom WordPress-appen, det går jättesmidigt. De bilder jag använder i bloggen är dessutom väldigt ofta från min mobil, varför det blir extra enkelt att lägga in bilder i blogginlägget.

Evernote
Här ryms mina anteckningsböcker. Även Evernote använder jag helst på paddan, men jag kommer enkelt åt anteckningsböckerna på telefonen genom appen. Så smidigt, Evernote rules!

Day One
Jag skriver min dagbok på telefonen, sedan ett par år tillbaka. Inte pilligt alls, smidigt med att bifoga bilder. Dagboken lagras i molnet och jag säkerhetskopierar med jämna mellanrum. Det är jätteenkelt att gå tillbaka till vissa datum, och det går också att tagga inlägg för att enkelt hitta något du inte har en susning om när det var. Inte för att jag nästan någonsin taggar, det borde jag faktiskt göra…

Bankappen
Också flitigt använd, via den betalar jag räkningar, för över pengar, kollar saldo… Hur klarade jag mig innan den kom?

Swish
Så praktisk app, ingen kan säga emot mig!

Karta och GPS
För en sån som jag, med galet dåligt lokalsinne, är detta ju helt makalöst praktiskt. Inte heller här begriper jag hur jag bar mig åt innan kartapparna fanns! Jag använder helst Apples egen inbyggda kartapp, faktiskt.

Kolla.tv
TV-tablån över alla kanaler vi har hittar jag här, och jag kan också skapa min egen tablå.


KUNSKAP

Nyheter hämtar jag gärna in via telefonen också, jag läser GT och Dagens Samhälle (fast även det helst på paddan), och givetvis helagotland.se för den uppdaterade lokala bevakningen. Förutom det är mina favoritappar på det här området:

Podcaster
Lyssnar mycket på poddar numer, och lär mig. Businesspoddar, aktiepoddar, ekonomipoddar, bloggpoddar, sommarpratare…. ändlöst utbud, kan en säga.

SAOL
Som den korsordslösare jag är, är det hemskt praktiskt att ha hela Svenska Akademiens ordlista i telefonen!

Google
Behöver väl knappast motiveras. Går inte en dag utan att jag googlar.


NÖJE

Wordfued
Används flera gånger om dagen, på morgonen och kvällen. Har tre ständiga motspelare, och andra som kommer och går. Jättebra avkoppling om jag har några minuter över även under dagen.

Spotify
Hela världens musik ryms i telefonen, hur crazy är inte det om en tänker efter!

Bitmoji
Barnslig app denna Bitmoji, som jag skrev ett inlägg om härom dagen.

RadioBOX
Internetradio från hela världen.

Pokémon Go
Behöver jag presentera den leksaken? Används inte så ofta av mig som jag egentligen skulle önska, i ärlighetens namn glömmer jag att den finns och jag glömmer att jaga filurer och Pokéstops när jag är ute och rör på mig.


RESOR

Jag bokar gärna våra och mina resor via telefonen (eller paddan) också, och då är Destination Gotlands app naturligtvis flitigt använd, liksom olika flygappar (Flygresor.se bland annat) och för hotellbokningar har jag använt Hotels.com. Men nu har jag förstås laddat ner Trivago-appen, och den ska testas nästa gång ett boende ska bokas.


Bild lånad från alltomlchf.com

Bild lånad från alltomlchf.com

Vid sidan av ajfånen, använder jag paddan jättemycket. Där läser jag helst tidningarna, även e-böcker jag lånar på biblioteket. Så himla smart om jag vill ligga och läsa medan käre maken sover, då slipper jag tända lampan! På paddan ser jag också på TV och Netflix, har min receptsamling i RecipeBook, och via appen Meetings har jag alla Regionstyrelsens handlingar samt snart även Socialnämndens handlingar, och slipper därmed släpa kilovis med papper.

Apparna ovan är de jag spontant klottrade ner när jag kom på att jag ville skriva det här inlägget. Om jag systematiskt skulle gå igenom telefonens appar skulle jag säkert hitta fler jag använder om inte dagligen så åtminstone ofta. Däremot vill jag gärna påpeka, att jag har stängt av nästan alla notifikationer, utom på Meddelanden, Messenger, lokala nyheter och förstås påminnelser. Jag har inte längre några aviseringar på vare sig mejl, sociala medier, eller annat.

Är väldigt nyfiken på om du har några favvoappar som jag inte har upptäckt?