Peace, love and understanding

Nu är den stora internationella militärövningen Aurora i det närmaste över. Gotland har varit en av skådeplatserna för spektaklet, och jag tycker det ska bli skönt att slippa se grönklädda män i dikena med kvistar på huvudet, fordonskaravaner, militärpoliser, krigsfartyg och dånande plan över huvudet. Jag gillar inte det här, får en klump i magen och dålig smak i munnen. Det är en svårsmält blandning av fruktansvärt allvar och märklig lek som jag har svårt att förhålla mig till.

Jag inser djupt inom mig att det sannolikt existerar hot mot Sverige som vi vanliga inte har en aning om. Samtidigt fattar jag ju också att vi är så pyttesmå – om ryssen, amerikanen eller nordkoreanen kommer har vi inte mycket att sätta emot.

Min taktik vore helt annorlunda än att rusta upp, skramla med vapen och försöka skrämma lede fi.

Vad skulle hända om vi i stället helt avrustar? Deklarerar för världen att Sverige monterar ner sitt försvar, vi kommer inte att ha nånting att slå tillbaka med om ni väljer att anfalla oss? Då blir vi egendomligt oantastliga, för det är inte helt lätt att ge sig på att bita någon som tillitsfullt blottar strupen… Och tänk om fler skulle följa efter. Tänk om!

Vi människor är märkliga djur, som förbereder oss för att slåss i stället för att arbeta på tillit och kärlek till varandra. Jag förstår faktiskt inte.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Peace, love and understanding”

 1. Profilbild för Johanna

  Ja det känns märkligt jag håller med dig. Från att vi har avvecklat ett tag tills det verkar som att mer insatser har gått till försvaret. Men som du skriver, vi är trots allt bara 10 miljoner. Vi har inte mycket att sätta emot även om vi alla blev soldater. Så varför?

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Hej Johanna, kul att se dig här! Det är nog så att vi inte har koll på säkerhetsläget, vi vanliga. Antagligen finns stora hot som inte fanns för 20 år sen, då regementen t ex lades ner. Så det är säkert skälet, och svaret på din fråga ger nog Annika här ovan: pengar!

 2. Profilbild för Annika Estassy Lovén

  Som så ofta handlar det om pengar, oavsett vad gubbarna säger. Försvarsindustrin är just en industri och omsätter miljarder (30 miljarder år 2013). Den mest forskningsintensiva branschen i Sverige i förhållande till omsättning. Sysselsätter 30.000 människor varav 1/3 är ingenjörer. Det är alldeles för mycket för att någon ska våga föreslå en avveckling. Bedrövligt egentligen.

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Jaaa, det är bedrövligt. Jag blev ju inte på bättre humör av den här faktan, precis… Pengarna styr baske mig allt!

 3. Profilbild för Yvonne Funk
  Yvonne Funk

  Skönt att du säger det! Håller helt med dig, tycker att det ger fel signaler med att upprusta igen. Vad var vitsen med att lägga ner P18 när vi bygger upp det igen? Vi är ganska små i det stora hela. Vad hjälper det att döda varandra och förstöra hela städer? Jag tycker att krigen i mellanöstern är förskräckliga. Vad ger det i slutändan?
  Nej. fram för mer kärlek!

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Heja dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.