Vecka 29 kallas ”stockholmsveckan” här på Gotland. Det är då Stureplan flyttar hit, efter att ha varit i Båstad vecka 28. Dom som fortfarande har några pengar kvar, reser vidare till S:t Tropez vecka 30.

Alla bofasta med självbevarelsedrift undviker Visby innerstad i allmänhet, och hamnområdet i synnerhet den här veckan. För att inte tala om Tofta strand. Där tillbringar folket förmiddagarna. Fram på eftermiddagen åker man till Visby och går på Kallis (Kallbadhuset). Ett urhäftigt ställe nedanför Almedalen precis vid vattnet med palmer, loungemöbler, barer – allt under bar himmel. Där sprutar folket champagne på varandra för tusentals kronor hela eftermiddagarna, innan man drar vidare ut på krogen på natten. Och krogen framför alla andra är Burmeister. Där lär borden vara fullbokade ett helt år i förväg.

”Folket” i det här fallet är företrädesvis mycket unga människor med mycket pengar. Eller med föräldrar med mycket pengar, vad vet jag. Mycket fylla, slagsmål och våldtäkter följer i spåren av den här veckan. Polisen har extraresurser från huvudstaden.

Här glorifieras nästan livsstilen, vilket gör mig gramse och fundersam. Tidningarna smäller upp med stora bilder på förstasidan på en kille med värstingbåt, flankerad av två uppumpade bikinibrudar med glas i händerna. Killen deklarerar i en intervju att han har köpt båten bara för att festa på, och att han bara kommer att lämna den för att ta sig in i Visby för att ”hämta tjejer”.

!!!

Hela företeelsen är smaklös, och inte minst oerhört hånfull mot så många som jobbar för att få vardagen att gå ihop. Guskelov är veckan snart över.