yinyoga

Här sitter jag i yogisk gemenskap och insuper nya kunskaper. Foto: Hanna Laine

Under helgen före påsk genomgick jag den sista utbildningshelgen i lärarutbildningen i yinyoga med ayurvedainriktning, som inleddes i augusti förra året. Det har varit omtumlande, rika, meningsfulla och lärorika månader. Jag har fått nya vänner, nya insikter, nya lärdomar och delvis ny livssyn.

Intention

Min intention och ingång i utbildningen var att göra det enbart för min egen skull. Jag ville fördjupa min praktik, lära mig mer och få nya kunskaper kring såväl asanas (positioner) som yogafilosofi och ayurveda. Liksom veta vad jag höll på med.

Men vartefter tiden har gått och kunskaperna och insikterna smugit sig på, så har också intentionerna förändrats. Möjligen började det med att personer i min omgivning har börjat fråga efter att jag ska instruera, men jag har också börjat känna ett behov av att dela med mig. Det yinyogan har gjort för mig, skulle jag vilja förmedla till andra som är i samma situation som jag har varit. Till dom som behöver ta bättre hand om sig själva, som behöver egentid och ge sig själva medkänsla, till dom som behöver släppa på spänningar. 

yinyoga

En av våra härliga ”fröknar” Pernilla Cristvall, en av ägarna och grundarna av YogaDevi i Stockholm. Foto: Hanna Laine

Sätt att leva

Med en smula insikt i yogisk filosofi, så inser jag att det finns ett bättre sätt att leva. Ett lugnare. Ett coolare. Ett sätt där du tar ett andetag i taget, där du accepterar det som är och inte har något behov av att vare sig döma, fördöma eller värdera över huvud taget. Det gör att du blir mer uppmärksam och att du faktiskt får ut lite mer av det du har omkring dig. Det inte bara swishar förbi, du upplever din verklighet.

yinyoga

Ögonblicksbild; min matta, mina pryttlar. Foto: Hanna Laine

Något jag också uppskattar oerhört efter utbildningen, är mina nya vänner. Cilla, Agnetha och alla andra fina tjejer som omgivit mig med kärlek och värme. I er famn har jag känt trygghet, och jag har obetingat fått vara mig själv. Tack!

yinyoga

Foto: Hanna Laine

Så mycket mer än positioner

Kursen har varit så innehållsrik! Förutom att vi har lärt oss yinyogans positioner med variationer, så har vi också fått kunskaper i anatomi, bindväv, nervsystemet, yogafilosofi, ayurveda, chakran och energisystem, pranayama och meditation… en bred och – vad jag tror – rätt unik utbildning med dessa kombinationer.

Nu är jag redo att guida i yinyoga!

Jag har köpt in mattor och block. Är på väg att köpa kuddar och filtar. Därför att jag är redo att erbjuda det jag själv så generöst har fått, det som har hjälpt mig och som jag i dag inser att jag inte klarar mig utan. Jag vet att det kryllar av er där ute som behöver det jag behövde utan att veta om det, och jag vill så gärna erbjuda det. Därför är jag redo att ge tillbaka lite genom att komma ut till grupper som vill ha en stunds yinyoga – till arbetsplatser, kompisgäng eller i andra sammanhang där en stunds andning och eftertanke kan göra skillnad. Redan i maj har jag mitt första jobb, i en grupp som hört av sig. Och i höst – save the date 21 september! – kommer jag och ayurvedarådgivare Tia Jumbe att erbjuda en lördag eftermiddag med ayurveda och yoga i Visby. Mer info om det kommer.

Så oerhört tacksam över att ha fått den här möjligheten. Vid 57 års ålder har jag fått en ny chans till något jag aldrig hade kunnat tänka mig. Tack livet. Namaste!

yinyoga

Foto: Hanna Laine

yinyoga

Foto: Hanna Laine

yinyoga

yinyoga