Därför bloggar jag

Den här sommaren/semestern har jag hittills bloggat varje dag. Jag gör det för att jag har tiden att göra det, för att jag också äger mellanrum i tillvaron där jag hinner reflektera och därmed också teckna ner mina tankar. Det är önskvärt – från min sida – att jag kan fortsätta med ett dagligt inlägg, jag ska verkligen försöka så ofta som möjligt även efter att ledigheten tagit slut.

En kan säkert fråga sig varför jag bloggar. Jag har själv ställt mig frågan, tycker det är bra att ha ett syfte med det en lägger tid på. Och det här är ungefär vad jag hittills har kommit fram till:

Min bloggplats denna sommar.
Min bloggplats denna sommar. Osminkad och i semestermode, men precis som den jag är!

För det första – jag gillar att skriva, formulera mig och dokumentera
Jag har skrivit dagbok i en herrans massa år (dessvärre har jag nog inte järnkoll på var alla dagböcker befinner sig rent fysiskt, men de kommer väl fram…), tidigare i böcker men numera digitalt i en app. Därför ligger det nära till hands för mig att också dokumentera det jag gör i bloggform, det var så det började i januari 2009. En sorts dagbok, där jag hoppades – men absolut inte kunde vara säker på – att jag hade någon som läste. Jag var nyfiken på bloggformen, och enda sättet att ta reda på hur det funkade var att skapa en egen blogg.

Sen dokumenterar jag mycket av det som händer omkring mig med min mobilkamera, varför även det blir naturligt att dela med sig av. Ja, jag använder nästan uteslutande mobilkameran till mina bloggbilder. Vet att i bloggbranschen rekommenderas det att använda en ”riktig” kamera för att få intressanta bilder, vet också att jag har många bloggsystrar och -bröder som tar fantastiska bilder på vilka bloggen vilar. Det gör inte jag. Jag har visserligen en bra Nikon där hemma, som jag har använt i flera år med stor glädje. Men nu är det så bra kvalitet på mobilkameran i iPhonen och det finns hyfsade fotoredigeringsappar. Dessutom har jag alltid mobilen till hands, varför det också blir bättre ögonblicksbilder. Slutligen är jag inte så pretentiös när det gäller bilderna på min blogg. Huvudsaken du som läsare hänger med mig i vardagen!

För det andra – jag vill ha min egen plats i cyberspace
Jag gillar Internet, skarpt! Internet är en del av våra liv, och kommer så att förbli. Det är bara att förhålla sig till det faktum att Internet spelar roll i våra liv. På Internet, i sociala medier till exempel, finns en del av min omvärld där jag själv också lever stundtals. Jag finns och är aktiv på Facebook, Twitter och Instagram. (Ja, jag finns också på Snapchat, men jag har jättesvårt att fatta det mediet. Jag har också testat Periscope och andra medier som dyker upp, bara för att jag är nyfiken. Allt passar inte mig!)

Dessa plattformar ägs av någon annan. Det innehåll jag producerar där – text, bild och länkar – har jag inte riktigt makten över. Därför är det så himla bra att ha en egen blogg, för den äger jag. Det är jag som bestämmer vad som ska stå där, vad ni som läsare ska se och det är jag som själv äger materialet.

För det tredje – nya vänner
En blogg har läsare, och läsarna är delvis vänner jag kanske annars inte skulle ha mött i livet. Dock önskar jag att interaktionen vore större – att det var mer dialog mellan mig och er läsare. Kommentarerna haglar inte precis, det har minskat väsentligt sedan jag började blogga för 7,5 år sedan. De gånger jag får en kommentar blir jag jätteglad, men det är mycket sällan. I stället kommer det en och annan kommentar via Facebook där jag förstås delar nya blogginlägg. Gott så, men vill ni göra mig glad så kommenterar ni på själva bloggen. Guld värt för mig!

För det fjärde – här vill jag samla allt som är jag
Bloggen och dess inlägg är egentligen bara en del av min plats i cyberspace, det som heter www.mariabjörkman.se. Här vill jag på sikt samla allt som är jag; mina intressen såsom till exempel släktforskningen, mina alster av olika slag inom grafisk design eller annat jag åstadkommit, egna verksamheter jag har eller kommer att ha, samarbeten av olika slag. Det finns fler exempel. Min plats i cyberspace ska vara som mitt visitkort, min portfolio och mitt id-kort samtidigt. Då fungerar bloggen som en rörlig del av denna plats, som förhoppningsvis lockar dit er läsare och där ni kanske också kan hitta annat intressant så småningom. Det är min förhoppning, i alla fall.


Detta är fyra anledningar till att jag bloggar. Jag tar väldigt gärna emot kommentarer eller frågor på det! 😉


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

10 svar till ”Därför bloggar jag”

 1. Profilbild för Pia
  Pia

  Ja du Maria
  Du skriver så bra på din blogg
  Roligt att få ta del av dina tankar!
  Jag läser och begrundar det du går igenom just nu med allt runt om dig, du skriver och jag drar mig undan när det blir förmycke!
  Må så gott!

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack för det, Pia. Jag måste nog bli bättre jag också på att dra mig undan. Gå in i grottan, liksom. Tack för att du läser!

 2. Profilbild för Bibbi Lundin
  Bibbi Lundin

  Hej Maria!
  Jag tittar, då och då, in på din blogg. För mig är det kul och intressant att följa en barndomsvän!
  Kram!
  Bibbi

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Hej Bibbi, vad kul! Hoppas allt är fint med dig.

 3. Profilbild för Niklas Hörnström
  Niklas Hörnström

  Intressant att läsa om varför du bloggar. Läser inte allt du skriver men det jag läser brukar vara bra och läsvärt. Ska försöka skärpa mig och kommentera mer.
  Ha en skön kväll! 🙂

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack Niklas! Nej, det går nästan inte att hänga med i allt som skrivs. Utbudet är enormt! Men jag är glad att se att du är här ibland, det räcker gott för mig. Skön sommar önskar jag dig!

 4. Profilbild för Kerstin Hydling Falk
  Kerstin Hydling Falk

  Du vill ha kommentarer och jag känner ofta att jag vill säga nåt när jag läst blogginläggen.
  Men det är så här; du är så välformulerad att jag får motsvarigheten till tunghäfta (skrivkramp, idétorka, you namn it)
  Jag förstår dej. Du kastar ut en massa bollar och de flesta faller platt ner istället för att komma tillbaka ?.
  Vi får bättra oss, vi läsare.
  Kram på dej ?

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Men åh, så vill jag inte att det ska vara! Finns inga förväntningar på hur ett svar ska vara formulerat eller om det ska vara på ett visst sätt. För övrigt ÄR ju du bra på att formulera dig, så det behöver ju knappast vara ett problem… Tack för kommentar, jag gillar dem hur kortfattade de än är och hur de än är formulerade!

 5. Profilbild för Crister

  Då ska jag göra dig glad och skriva en kommentar Maria ? Jag håller med om det du säger. Jag använder också min blogg för att skriva av mig, ha lite mer koll på mig själv men framför allt att samla mina ord och tankar på ett ställe. Plus att jag är nörd när det gäller det digitala. Det gäller att utnyttja alla digitala kanaler till specifika syften och jag har en massa planer. Allt gott till dig och fortsätt skriv ?

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack Crister, värmer gott! Nu vet jag att du läser och också har tankar kring det jag skriver. Jag vet ju själv hur det är – jag läser din blogg, men det är inte alltid jag kommenterar. Sällan, faktiskt. Men jag finns där. Nu vet jag att även du gör det. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.