hållbarhet

3 tips för hållbarhet

Härom dagen skrev jag ju om det första mötet med min gröna frisör, och jag vill bara helt kort spinna vidare på temat hållbar livsstil. Det finns ju många aspekter på hållbarhet – dels vill vi att planeten helst ska hålla för evigt och dels är det ju inte heller så tokigt att hitta en livsstil som också är hållbar för en själv.

Mina 3 tips för hållbarhet

Tänkte bara här dela med mig av 3 saker jag gör för moder jord och mig själv:

 1. Grön frisör! Är så stolt över att kunna säga det nu, att jag faktiskt bidrar genom att gå till en frisör som inte använder livsfarliga kemikalier till håret som sedan släpps ut i avloppet.
 2. Tvättnötter – vi har slutat med tvätt- och sköljmedel hemma sedan ett par år, utan kör enbart med ekologiska tvättnötter. Undantaget gör jag om det finns någon elak fläck som måste bearbetas, men det mesta vi tvättar är inte hårt smutsat utan behöver bara fräschas upp.
 3. Pappersbantning. Jag minimerar min pappershantering vartefter, och väljer att skanna in nästan allt. Det går lite undan för undan, men jag samlar inte på mig några nya papper längre. Det är också extra fiffigt för en sån som jag, som arbetar på många olika platser och nästan alltid behöver ha kontoret ”på fickan”. Jag har det mesta lagrat i molnet, som jag når via såväl Iphone som Ipad och laptop. Var jag än är!
hållbarhet
Här en favoritkasse jag har, som är tillverkad av gamla kaffeförpackningar! Ett annat sätt att tänka hållbart. Att använda tygkassar t.ex. är jättesmart för att minska plastkassarnas framfart!

Ge mig ditt/dina bästa tips för hållbarhet!


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”3 tips för hållbarhet”

 1. Profilbild för Chaly Danckwardt

  Älskar tvättnötter! Vi har blivit av med exem och det känns bra att slippa sköljmedel. Till arga fläckar blir det galltvål eller citron ålder, funkar fint. 😊

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack för tips om galltvål, det har jag ju hört talas om förut men lyckats glömma. Ska testas!

 2. Profilbild för Helena Roth

  Jag har också mycket och många tankar kring hållbarhet. Har bloggat om det lite nu och då, men ska jag sammanfatta ett par av de tips jag använder mig av till dagligdags så blir det:
  1) Bor i utkanten av Malmö, med goda kollektivtrafik-kommunikationer. Gick från två bilar, till en, till ingen. Kollektivtrafik, promenader och cykel, och medlemsskap i Sunfleet bilpool, alt att låna bil av rannar och goda vänner de få gånger det verkligen behövs. Funkar bättre än man tror – våga testa om det är görbart, beroende på livs- och arbetssituation.
  2) Handlar sällan kläder och prylar längre. Har aldrig varit så intresserad, så ingen stor uppoffring, men när jag nu behöver något så tänker jag igenom det noga och väljer ofta riktigt god kvalitet, saker som kan hålla många år.
  3) Skippa plastpåsar i affären – har alltid med egna bärkassar och väljer även bort de små frukt- och grönsakspåsarna. Det funkar att lägga ner fem apelsiner och sju äpplen rakt ner, utan plastpåse. Har man shopexpress i sin butik är det ännu nimmare så klart, men det funkar även annars.
  4) Diska och återanvänd de plastpåsar du ändå använder. Yup. Det gör jag. Gammeldags men smart. Ofta håller plastpåsar av olika slag mycket fler än en endaste gång.
  5) Vänj dig av vid att duscha och tvätta håret dagligen. Det har jag gjort. Håret och huden (och miljön) mår bättre. Använder tvättlasar och kör ”kattatvätt” varje morgon de dagar jag inte duschar. Funkar finfint.

  Skulle kunna hålla på i evighet…. men nöjer mig med detta!
  Tack för inspirationen till att söka upp en grön frisör!

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Tack för superbra tips! Min mormor diskade plastpåsar, jag kan knappt minnas att hon någonsin köpte nya… Det där med att helt enkelt konsumera mindre, gör stor skillnad. Inte heller jag är någon storkonsument av grejor nu för tiden. Rätt skönt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.