Jag har alltid läst böcker, förr mycket mer än nu för tiden. Det tar betydligt längre tid för mig nu att komma igenom en bok än det någonsin har gjort, jag prioriterar inte tid för bokläsning längre utan det är alltför mycket annat som konkurrerar om min tid; bloggen/skrivandet, TV-serier, sociala medier, läsning av andras bloggar och hemsidor… Lite sorgligt på ett sätt, men var sak har ju sin tid. Jag slutar aldrig läsa böcker!

När någon frågar mig om den bästa bok jag läst, kommer alltid samma svar: Väggen. Det är en bok skriven av Marlen Haushofer 1963, skriven i jag-form om en person som blir instängd i ett område i bergen av en osynlig men ogenomtränglig vägg. Jag ramlade över den av en slump på 1980-talet utan att ha en aning om vad det var. Men det är faktiskt den bok som lever sig kvar i mig, jag vet verkligen inte vad det var för sträng den slog an hos mig!

En annan gammal favorit som det står ett gulnat och välläst pocketexemplar av i min bokhylla är Snäcksamlarna av Rosamunde Pilcher. Den läste jag på 1990-talet nån gång, också då helt utan förväntningar. Den är sprängfylld av tweed, tedrickande, rosor och engelsk landsbygd. Jag minns den som så oerhört trevlig att försjunka i, så välskriven med så trevliga och lättillgängliga karaktärer. Kanske jag inte alls skulle säga samma sak om jag läste om den idag!

Egentligen trängs två böcker om den tredje platsen på min lista, men jag väljer nog Parfymen av Patrick Süskind, som utspelar sig i Frankrike på 1700-talet, och handlar om en excentrisk parfymör med extremt utvecklat doftsinne. Han mördar unga kvinnor för att få fram de rätta dofterna!

Jag vill veta vad du har för favoritbok!