Den här hösten genomgår jag en 7,5-poängsutbildning i släktforskning. Den sker på kvartsfart och distans via Mittuniversitet.

Systematik

Det jag hoppas på med den är att lära mig metoder och systematik i släktforskningen. Också att lära mig fler källor än jag känner till i dag. Just systematiken behöver jag verkligen hjälp med, för det är så himla lätt att det spretar iväg. En hittar spännande saker här och nya uppgifter där, och så går man in på en tredje sida och hittar en fjärde sak… till slut har timmar gått och jag vet egentligen inte vad jag åstadkommit!

Släktforskning är verkligen en syssla helt utan slut, en oändlig företeelse. Det är fantastiskt spännande, och ger också en större förståelse för mig själv i ett sammanhang. Dessutom är det en ständigt pågående historielektion.

Paket med gamla papper

Härom dagen kom det två stora mjuka kuvert med posten, fyllda av gamla papper och böcker. Även lite foton. Det var lillasyster som hjälpt vår far att rensa, och i stället för att kanske kasta det som vid första anblicken kunde tas för gammalt skräp, så kom de tydligen att tänka på att det kunde vara något för mig att bita i. Och det är det verkligen! Det är en blandning av lycka och vördnad att bläddra i gamla papper och brev. Tänka på dom som bläddrat i dessa tidigare och lägga pussel med allt som kommer fram.

Det kan rymmas mycket i två kuvert!

I de här högarna var det mycket från mina halvsyskons mor och inte mina egna blodsband bakåt, men jag tänker att jag ska lägga det pusslet åt dom; skapa en släkttavla, skanna in fotografier och skriva levnadshistorier utifrån de gamla pappren.

Släktforskning på uppdrag

Jag får också uppdrag lite nu och då, att hjälpa till att leta fram anor som hittills varit okända. Det är riktigt roligt, och något som är väldigt uppskattat.

Så behöver du hjälp att gräva i de digitala arkiven för att få veta mer om dina anor, så hör av dig. Jag åtar mig uppdrag i mån av tid.

Bästa avkopplingen

Bästa sättet att koppla av är att syssla med något där en glömmer tid och rum, där en befinner sig i ett flow och allt går lätt. Så är det med släktforskningen för mig!