Vill du komma direkt till listan med bloggarna, får du scrolla ner en bit och förbi mina preludier…

Jag läser mycket bloggar, i ämnen som intresserar mig eller skrivna av personer som intresserar mig i allmänhet och som jag kan lära mig saker av. Eller bara följa med på deras resa, lite då och då. Bloggvärlden är tydligt kvinnodominerad, och de unga kvinnorna är i särklass flest. 50-plussare som jag är det inte riktigt lika gott om.

Det finns också några teman som dominerar branschen; mode, pyssel, mat och bakning, graviditet och föräldraskap… Du som följer mig och känner mig vet att just inget av dessa ämnen ligger mig särskilt nära. Du skulle skratta högt om jag började ägna mig åt att visa upp #OOTD (betyder alltså outfit of the day, för dig som inte är med på det), du vet också att pyssel går stick i stäv med min sorts tålamod, möjligtvis med undantag för virkning som jag inte vet om det precis räknas till pyssel. Mer av hantverk, i min värld. Matlagning och bakning ägnar jag mig heller aldrig åt, och graviditet och föräldraskap – nä! Längesen, det.

Så om en skulle kategorisera min blogg, vet jag inte riktigt vad det skulle bli. En sorts livsstilsblogg är det ju, eftersom den dagligen beskriver någon del av mig själv eller det jag är med om. Stundtals är det en chefsblogg, och då och då skulle vi kunna kalla den för politikerblogg också. Jag vete katten… tror vi struntar i att sätta en etikett!

Nedan listar jag de bloggar som jag just nu läser. Några har jag följt länge, i flera år, andra följer jag under en tid, tills jag ledsnar eller upptäcker att den inte passar mig. Jag provar ofta nya bloggar, men lämnar dem igen om de inte fängslar mig på ett eller annat sätt. En bra blogg för mig ska antingen vara så att jag längtar efter nästa inlägg för att jag har slagit följe i bloggarens vardag till exempel, eller att den innehåller en massa matnyttigheter där jag lär mig. Jag kan också fastna för en blogg en tid som har en snygg design eller är väldigt välskriven, ibland oavsett ämne faktiskt.

Jag kommenterar ibland, men inte så ofta. Jag har ju nämnt det här tidigare, att kommentarsfälten inte används särskilt flitigt på min egen blogg, och jag tror det har minskat generellt (utom hos gigantbloggarna, förstås).

dreamstime_l_47405809

Här är min blogglista som den ser ut just nu:

Blondinbella – bloggarnas bloggare, om någon frågar mig. Alla känner väl till Isabella Löwengrip? Hon är en beundransvärd ung kvinna med huvudet på skaft, skinn på näsan och massor av mål i sikte som hon dessutom planenligt når. Hon är så långt ifrån bimbo en kan komma, om nu någon fortfarande lever i den villfarelsen. Henne tillåter jag att inspireras av, även om hon skulle kunna vara min dotter om vi talar åldrar!

Teknifik – en av favvobloggarna just nu. Elin tipsar om ”teknifika” saker på ett initierat och personligt sätt, och har en jättesnygg blogg. Det känns som om hon är min kompis, liksom!

Annika Estassy – författaren som jag följt sedan tiden innan hon blev författare, medan det ännu var en dröm och ett mål för henne. För mig är hon en gammal bloggvän, som jag aldrig kommer att överge. Ett extra plus i kanten får hon också för att hon har flyttat till den stad jag är född och uppväxt i – Norrtälje!

Underbara Clara – ännu en bloggigant. Här är det mat, bak och inredning som ju då inte är min kopp te direkt, men det är så himla mycket mer. Clara är påläst och tar ställning, och jag gillar hennes approach. Framför allt är hon en skicklig yrkesperson att inspireras av.

La Linda – Linda Hörnfeldt som har grundat yrkesnätverket Better Bloggers. Linda driver också en pod jag gärna lyssnar på – Bloggbusiness. Lindas kunskaper vill jag verkligen åt, hon har många färger på sin palett när det gäller bloggande, webb, pod…

Julia – alltid mitt i prick – en av de bloggar jag nyligen hoppat på och börjat läsa, och som jag ännu inte riktigt fått greppet om eller lärt känna. Men jag gillar den, och kommer nog att fortsätta ett tag till.

Crister Claesson – enda killen i gänget just nu. Crister är en vän från fordom (nåja, men från ungdomen i alla fall) som bloggar, kalligraferar, gör musik (skicklig gitarrist) och berättar om den krokiga resa han just nu är ute på.

Nestor Förlag – också en blogg jag just nu nosar lite på. Välskriven och gedigen, Jessica har mycket erfarenhet i bagaget hon delar med sig av. Jag har hittat många klokskaper där!

Lugn och fin – Louise är en digital entreprenör som jag lär mig en hel del av. Välformulerad och kunnig, med en snygg blogg. Har inte följt henne så länge än, men kommer att fortsätta som det känns just nu.

Pia Hofström – ännu en vän till mig, och här snackar vi fordom. Sedan barnsben, närmare bestämt. Och då fattar du hur länge sen det är! Pia bloggar om sig själv och sin kreativitet som hon uttrycker genom att måla, spela, fotografera, handarbeta… you name it. Pia är en mycket skicklig fotograf.

Hildas Hem – trots bloggnamnet heter bloggerskan Sofia, och hon har en snygg och välskriven blogg som handlar om mycket men där några saker intresserar mig specifikt; hållbarhet och enkelhet. På det temat går att spinna en hel del, och jag tycker det är intressant att se människors uppfinningsrikedom för att spara på jordens resurser.

I kök och rum – en blogg jag snubblade över, jag tror det var när Ingela gjorde en kommentar på min blogg. När en bloggare kommenterar hos mig, tittar jag gärna in och följer en tid. Det kan bli kortvarigt – om jag känner att den inte riktigt passar mig – men det kan också bli långvarigt eller stadigvarande. Hit till den här bloggen är det trevligt att komma!

Küsten är klar – en helt ny bekantskap som jag håller på att lära känna. Bloggen handlar om glutenfritt, bland annat

Made by Mary – en till största delen matblogg, men det till trots; den är snygg och välgjord, och jag har följt den en liten tid. Mycket hållbarhetstänk här också.

Nevnarien – Elin är en fantastisk fotograf, henne följer jag för bilderna helt enkelt!

Maria Gester – Social media – en älsklingsblogg i paritet med Teknifik som jag beskriver här ovan. Jag lär mig massor av Maria!

Jonna Jinton – kan jag inte beskriva. Jag kan bara rekommendera dig att gå in och kolla; Jonna är en ung kvinna som bor ”i obygden” som min morfar skulle sagt, där hon målar och skapar, kular och bloggar. Och framför allt – tar helt magiska bilder, som en tror inte går att åstadkomma. Hon är ett med naturen, tror jag.

Eva Swedenmarks värld – Eva är också en gammal vän, om än inte sedan vare sig barnsben eller ungdom. Men vi har känt varandra i åtskilliga år vid det här laget, och Eva är en bloggvän som jag heller aldrig kommer att överge.

Better Bloggers – bloggen för oss som bloggar, där jag får en uppsjö av tips och inspiration.

Möjligen finns det någon mer som jag har glömt, men det må vara hänt. Förutom dessa kikar jag då och då in på diverse släktforskarbloggar samt ekonomi- och aktiespararbloggar för att lära mig mer. Plötsligt – när jag ser den här listan – inser jag varför mitt bokläsande har minskat…