Vi konstaterade som sagt att det var nio år sedan vi av – mer eller mindre – en slump hamnade i Skillinge vecka 23. Vi skulle fira bröllopsdag, och ville göra något annat än vi gjort förut, och Skåne låg oss varmt om hjärtat. Vi har varit här tidigare under olika perioder, ett tag var vi till och med på väg att flytta hit. Livet ville annorlunda, och nu har det i stället blivit vår längtans plats att återkomma till.

Det mesta är sig likt i genom åren, även om vi i år med besvikelse konstaterat att Skillinge Skeppshandel lagt ner. Detta eldorado av marina och andra prylar, denna tjärdoftande lokal där det gick att strosa runt i en smärre evighet och låta sig förföras av alla mer eller mindre nödvändiga saker. Men jag förstår att det kanske inte längre bar sig, och nu har de flyttat in i en lokal mitt emot ICA i Simrishamn. Skyltfönstren skvallrar mest om lampor i olika varianter, det känns som om väldigt lite av Skeppshandelns själ finns kvar. Fast det har vi ju inte kollat upp, förstås!

Något som inte heller är sig riktigt likt, men till skillnad från det förra har blivit bättre, är Skillinge Hamnkrog! Där vi hyr, har vi ungefär 30 sekunders promenad till Skillinge Hamnkrog, och de senaste åren vi varit här har den varit mer stängd än öppen den här veckan. Men i år är det nya ägare med nya ambitioner, och tydligen har det varit öppet ända sedan i påsk!

I går kväll var vi där och testade på såväl Ysta IPA som deras vällagade mat, och vi bestämde oss raskt för att också gå hit och äta sista kvällen vi är här för i år. Vi hade turen att få en trevlig pratstund med ena halvan av ägarparet, Janne, eftersom vi var de enda gästerna från början. Janne och Elin har flyttat till Österlen och köpt såväl fastighet som verksamhet, och håller med hjälp av sina drömmar och sina gedigna erfarenheter från branschen att på att skapa något för Skillingeborna att vara stolta över. De satsar på såväl närproducerat som ekologiskt, och det faller verkligen oss i smaken. Janne lagar maten med, vad vi kan förstå, stor kärlek och stolthet. Vi önskar dem varmt lycka till!

Se Skillinge Hamnkrogs hemsida här, och deras Facebooksida här.