Jag befinner mig på Runö kursgård (f.d. folkhögskola) på ordförande- och ombudsmannakonferens. Dagen har bjudit på ett späckat program, mestadels briljant och lärorikt. Temat är marknadsföring och kommunikation, något man knappast kan lära sig för lite om i dessa dagar. Ta bara rubriken – en sån genial tes i sin enkelhet!

Mycket prat om varumärket, målgrupper, grafisk profil, den ideella sektorn, kommunikationsstrategier… etc. Jag som tycker det här är högintressant, antecknar för glatta livet och försöker komma ihåg allt som sägs, men det är naturligtvis omöjligt. Nu sitter jag dessutom och försöker renskriva mina anteckningar, medan jag kommer ihåg vad som sades.

Bland annat fick vi en dragning om Generation Ordning, av Sofia Johnsson från Kairos Future. Intressant och häpnadsväckande. Den nya generationen unga, är riktiga moraltanter. Deras ideal och mål i livet är att hitta den rätta, få ett bra jobb (gärna som ingenjör), bilda familj och hitta drömboendet. Mångas ideal är kyskhet, nykterhet och återhållsamhet i allmänhet. Åldern för förstagångsföderskor sjunker för första gången på 30 år. Men hallå! Var tog rebellerna vägen?? Se bara på det här:

  • På 1960-talet revolterade man genom Woodstock och hippierörelsen
  • På 1970-talet revolterade man genom att demonstrera, helst EMOT det mesta
  • På 1980-talet revolterade man genom att lyssna på hårdrock eller synth
  • På 1990-talet revolterade man genom att svina på Hultsfredsfestivalen och rejvpartyn
  • På 2000-talet revolterar man genom att…. delta i Allsång på Skansen!!!

Kan det sägas tydligare att den generation som nu växer upp har saknat något? Tänk att allt går igen, tänk att pendeln alltid svänger tillbaka!

Jag skulle kunna skriva mycket mer om det här, och kommer kanske att göra det också. Men jag kan inte undanhålla er dessa nya folkgrupper:

  • Moklofs – mobile kids with lots of friends
  • Yupplots – young people/parents with lack of time
  • Sallies – senior affluent life lovers enjoying second spring

Vilken folkgrupp tillhör du?