I går tillkännagav både Socialdemokraterna och Centerpartiet på Gotland vilka namn de föreslår på sina respektive valsedlar inför höstens val. Sossarna offentliggjorde dessutom valberedningens förslag till gruppledare i de olika nämnderna i kommunen, ett klokt beslut. I dag röstar människor mycket mer på personer än på partier, alldeles lättförståeligt.

Nu drar så sakteliga valrörelsen alltså igång, med allt vad det innebär. Mobilisering, röstfiske, spänning, argumenttrimning, möten, studiecirklar, pajkastning, mer eller mindre sakliga debatter, sammanhållning, kamratskap, slagord. En salig blandning av fröjd och vånda. För den som står en bit utanför detta och utgör väljare utan att vara partipolitiskt aktiv, kan det ibland tyckas vara rena cirkusen. Också detta alldeles lättförståeligt.

Men vi får aldrig glömma vilket fint samhälle vi lever i, med demokratin som högsta ledstjärna. Det är en ynnest att få vara med och utse våra politiska företrädare, ve den som slänger bort den möjligheten! Och det är alldeles fantastiskt att vem som helst kan bli fritidspolitiker.

Jag känner stor lättnad över att ha fattat beslutet att hoppa av politiken. Den lättnaden accentuerades i går och i dag, när listorna tillkännagavs. Jag ska göra vad jag kan som medborgare och socialdemokrat för att få människor i min omgivning att rösta efter sitt hjärta i höst, men jag kommer inte att vara en av dom som är med och styr när den här mandatperioden är över. Jag har gjort mitt, nu är det andras tur. Heja, heja!!