…även om min favorit är en annan. Se mina heta tips inför lördagkvällen!

Jag är barnsligt förtjust i melodifestivalen, eller ”mello” som det tydligen har börjat kallas. Konceptet med delfinaler, andra chansen och en slutfinal har gjort det hela till ett spektakel jag bara inte vill missa. Jag gillar inte allt – långt därifrån – men det är den bästa underhållning jag kan tänka mig. Jag går in för det med liv och lust, hull och hår. Jag läser in mig, jag noterar, jag kommenterar, jag bedömer och dömer.

Käre maken sitter snällt med och tittar tillsammans med mig.

När jag fyllde år i februari fick jag av honom en biljett till finalen i Globen. Lyckan är fullständig. På lördag morgon packar jag ryggsäcken och tar båten. På lördag kväll sitter jag på läktaren och viftar med lysrör.

Jag har alltid läst ”proffstyckarnas” omdömen i kvällstidningarna och på nätet kring låtarna inför varje delfinal. Och tänk – nu kan jag leka proffstyckare för en gång! Nu har jag mitt eget forum att vilt och fritt tycka, om dessa tio finallåtar. Bara för att jag ska uppleva finalen live, har jag ansträngt mig och laddat hem de tio finallåtarna och lyssnar på i bilen. En sak är säker – låtar vinner på att lyssnas på flera gånger (åtminstone de flesta).

Om ni har orkat läsa så här långt, hoppas jag ni vill läsa mina träffsäkra omdömen om låtarna. Och kom inte och säg att artisterna inget betyder, att det är låtarna som tävlar. Det är bara en LITEN sanning i det. Artisterna är superviktiga. Även om jag är lite kritisk mot en del låtar, så sågar jag inte någon i startfältet. Jag lyssnar gärna på dom allihop, men kvaliteten skiftar. Läs och instäm eller protestera, här är mina stalltips!

Darin – You´re out of my life
En förhållandevis trist låt som Darin förgyller med sin känsla, en bra röst och sammetsögon. Jag gillar den och spelar den högt i bilen. Men den hamnar i mitten av resultatfältet.

Pernilla Wahlgren – Jag vill om du vågar
En typisk Linda Bengtzing-låt. Dessvärre ligger den bra till för seger tack vare en rutinerad Pernilla och en refräng som biter sig fast. Den sanna Schlagern.

Andreas Johnson – We can work it out
Min personliga favorit. Andreas är för det första en rutinerad, mogen och – får man säga det? – väldans attraktiv man. För det andra har han en typisk Andreas Johnson-låt som det är sug och gung i. Sexig röst. Heja, Andreas!!

Timoteij – Kom
En egendomlig blandning av Sarek och Nordman, och jag fattade ingenting när dom gick direkt till final. Men – låteländet fastnade som ett flugpapper på min hjärna. Jag VAKNADE med den dagen efter delfinalen, helt ofrivilligt. Den bör komma sist.

Peter Jöback – Hollow
Vinstchans nummer två om någon frågar mig. Inte på grund av musiken, som är en pompös ballad, utan på grund av själva Jöback. Rutin, känsla, glittrande blick och en folkkär artist. Hellre han än Pernilla Wahlgren.

Ola – Unstoppable
Vad ska jag säga – den här berör inte alls. Känner nada. Bra pop, möjligen. Ola är väl bra, möjligen. Hur många låtar om Nathalie kan han göra innan det blir trist? Förmodligen kommer den att spelas på dansställen hela våren och sommaren. Där är inte jag. Lik förbaskat sjunger jag med!

Jessica Andersson – I did it for love
En förförande vacker ballad i sin enkelhet, melodin är så enkel, att jag inte fattar att någon inte har gjort den förut. Inte simpel, utan rätt och slätt enkel och vacker. Jessica A är också en mycket bra sångerska och artist. Lite väl gråtmild, kanske. Lite för mycket Sanna Nielsen och Empty room.

Salem Al Fakir – Keep on walking
Första gången jag hörde den gillade jag den inte alls. Men vad den växer! Salem Al Fakir är en genommusikalisk person och låten är intelligent. Skulle inte förvåna mig om han hamnar högt upp.

Anna Bergendahl – This is my life
Anna B grät sig igenom Idol 2008. Hon grät en skvätt när hon gick direkt till final också förstås. Låten är trist, men vilket fantastiskt framträdande hon gjorde. Superproffsigt. Sen är hennes röst lite magisk, den tycks komma någon annan stans ifrån än från den lilla flickkroppen.

Erik Saade – Manboy
En Jimmy Jansson-liknande duracellkanin med en låt som jag tror går hem på dagis. Hamnar långt ner.

* * *

Nu vill jag bara be er att komma ihåg var ni läste det här först…