Wahlgren eller Jöback får åka till Oslo…

…även om min favorit är en annan. Se mina heta tips inför lördagkvällen!

Jag är barnsligt förtjust i melodifestivalen, eller ”mello” som det tydligen har börjat kallas. Konceptet med delfinaler, andra chansen och en slutfinal har gjort det hela till ett spektakel jag bara inte vill missa. Jag gillar inte allt – långt därifrån – men det är den bästa underhållning jag kan tänka mig. Jag går in för det med liv och lust, hull och hår. Jag läser in mig, jag noterar, jag kommenterar, jag bedömer och dömer.

Käre maken sitter snällt med och tittar tillsammans med mig.

När jag fyllde år i februari fick jag av honom en biljett till finalen i Globen. Lyckan är fullständig. På lördag morgon packar jag ryggsäcken och tar båten. På lördag kväll sitter jag på läktaren och viftar med lysrör.

Jag har alltid läst ”proffstyckarnas” omdömen i kvällstidningarna och på nätet kring låtarna inför varje delfinal. Och tänk – nu kan jag leka proffstyckare för en gång! Nu har jag mitt eget forum att vilt och fritt tycka, om dessa tio finallåtar. Bara för att jag ska uppleva finalen live, har jag ansträngt mig och laddat hem de tio finallåtarna och lyssnar på i bilen. En sak är säker – låtar vinner på att lyssnas på flera gånger (åtminstone de flesta).

Om ni har orkat läsa så här långt, hoppas jag ni vill läsa mina träffsäkra omdömen om låtarna. Och kom inte och säg att artisterna inget betyder, att det är låtarna som tävlar. Det är bara en LITEN sanning i det. Artisterna är superviktiga. Även om jag är lite kritisk mot en del låtar, så sågar jag inte någon i startfältet. Jag lyssnar gärna på dom allihop, men kvaliteten skiftar. Läs och instäm eller protestera, här är mina stalltips!

Darin – You´re out of my life
En förhållandevis trist låt som Darin förgyller med sin känsla, en bra röst och sammetsögon. Jag gillar den och spelar den högt i bilen. Men den hamnar i mitten av resultatfältet.

Pernilla Wahlgren – Jag vill om du vågar
En typisk Linda Bengtzing-låt. Dessvärre ligger den bra till för seger tack vare en rutinerad Pernilla och en refräng som biter sig fast. Den sanna Schlagern.

Andreas Johnson – We can work it out
Min personliga favorit. Andreas är för det första en rutinerad, mogen och – får man säga det? – väldans attraktiv man. För det andra har han en typisk Andreas Johnson-låt som det är sug och gung i. Sexig röst. Heja, Andreas!!

Timoteij – Kom
En egendomlig blandning av Sarek och Nordman, och jag fattade ingenting när dom gick direkt till final. Men – låteländet fastnade som ett flugpapper på min hjärna. Jag VAKNADE med den dagen efter delfinalen, helt ofrivilligt. Den bör komma sist.

Peter Jöback – Hollow
Vinstchans nummer två om någon frågar mig. Inte på grund av musiken, som är en pompös ballad, utan på grund av själva Jöback. Rutin, känsla, glittrande blick och en folkkär artist. Hellre han än Pernilla Wahlgren.

Ola – Unstoppable
Vad ska jag säga – den här berör inte alls. Känner nada. Bra pop, möjligen. Ola är väl bra, möjligen. Hur många låtar om Nathalie kan han göra innan det blir trist? Förmodligen kommer den att spelas på dansställen hela våren och sommaren. Där är inte jag. Lik förbaskat sjunger jag med!

Jessica Andersson – I did it for love
En förförande vacker ballad i sin enkelhet, melodin är så enkel, att jag inte fattar att någon inte har gjort den förut. Inte simpel, utan rätt och slätt enkel och vacker. Jessica A är också en mycket bra sångerska och artist. Lite väl gråtmild, kanske. Lite för mycket Sanna Nielsen och Empty room.

Salem Al Fakir – Keep on walking
Första gången jag hörde den gillade jag den inte alls. Men vad den växer! Salem Al Fakir är en genommusikalisk person och låten är intelligent. Skulle inte förvåna mig om han hamnar högt upp.

Anna Bergendahl – This is my life
Anna B grät sig igenom Idol 2008. Hon grät en skvätt när hon gick direkt till final också förstås. Låten är trist, men vilket fantastiskt framträdande hon gjorde. Superproffsigt. Sen är hennes röst lite magisk, den tycks komma någon annan stans ifrån än från den lilla flickkroppen.

Erik Saade – Manboy
En Jimmy Jansson-liknande duracellkanin med en låt som jag tror går hem på dagis. Hamnar långt ner.

* * *

Nu vill jag bara be er att komma ihåg var ni läste det här först…


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

8 svar till ”Wahlgren eller Jöback får åka till Oslo…”

 1. Profilbild för Pia

  Andreas är min favvo! Bra röst, bra låt och sååå sexig och snygg! 😉

 2. Profilbild för Kimselius

  Jättekul att läsa det här inlägget. Har själv varit stor Melodifestivalfantast, men har tröttnat lite pga alla deltävlingarna, eftersom det inte är lätt att vara upplåst så många veckor. Vill inte försaka allt bara för att se på tv.
  Min favorit är Anna Bergendal för att hon sjunger så fantastiskt, men som du skriver, är det förmodligen någon av de mer rutinerade som går vidare, eller Darin, eftersom det är många unga flickor som charmas av honom.
  Njut av upplevelsen. Ska hålla utkik efter dig på tv.
  Kramisar Kim

 3. Profilbild för Kajsa

  Men så roligt.Att se din analys av finalisterna.Och att du ska sitta i Globen och se allt!LIVE!!!!!Så härligt!
  Själv är jag inte riktigt säker på vem som är bäst men jag har tre favoritet nej fyra.Andreas,Anna,Darin och JÖBACK.Tycker att många är bra i år.

  Håller tummarna för att jag blir nöjd med vinnaren och att du får en härlig upplevelse!

  Kram Kajsa

 4. Profilbild för Ingrid

  Så roligt att få vara med i Globen!

  Jag gillar Jessica Andersson och hennes låt allra bäst, men tror att Pernilla ligger bra till och det är ju inte helt fel om hon skulle vinna, då får vi ju sträcka på oss lite extra eftersom Jörgen Ringqvist är en av upphovsmännen. Heja Gotland!

 5. Profilbild för Maria Björkman

  Hm, Annika tycks vara den enda som jag är hyfsat överens med. Men tyvärr tror jag inte vår favorit har någon chans.

 6. Profilbild för Evas värld

  Ska tänka på dig på lördag, Maria! Själv håller jag hårt på Salem och Anna! Men jag har bara hört låtarna en enda gång.

 7. Profilbild för Annika

  Andreas är min favorit! Alla andra låter som jag gillade föll bort en efter en och jag är inte särskilt förtjust i en enda av de kvarvarande. Förutom Andreas förstås och möjligen Salem. Anna har en fin röst men tråkig låt, Jessica har en för tunn röst för den typen av powerbalad, Ola och Erik går bort, Timotej är bara för mycket Timotejschampoo för mig, Peter Jöback och Darin är duktiga men låtarna tråkiga. Summa summarum så är de flesta av låtarna för tråkiga! Men jag kommer självklart att titta och även jag gillar mellon!

 8. Profilbild för Petra

  Så kul med Globen! Lite avis men mest glad för din skull! Vi ska till kamrater och titta.

  Here are the Månstad votes:

  Jag har slängt in en tjuga på Anna B, Jessica respektive Erik S.

  Detta speglar inte min personliga smak fullt ut (som är Anna och Salem samt lite Jöback), men jag tror att de kommer högt. Tänk på vilka som är hemma och röstar, och vilka som har fria sms…

  Annas låt är jag svag för, det ska erkännas, och Jessicas ballad är vacker och växer. Eländiga Timoteij sitter som klister i huvudet, skäl nog att inte gilla.

  Du kan väl lova att vifta lite extra i rutan till mig? Själv ska jag klä mig fin i min blinkande melodifestivalbrosch som jag köpte i Göteborg. Såna säljer de säkert i Globen med.

  Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.