Bistert kulturklimat på Gotland

Gotland är en av fyra regioner som är först ut med den så kallade kulturportföljen, d.v.s. att tidigare statliga kulturpengar ska hänskjutas till regionen som blir suverän att besluta om fördelning och prioriteringar. I samband med detta gjorde SVTs ”Kulturnyheterna” en enkät bland kulturpolitikerna i dessa regioner, där de bland annat fick svara på om de tyckte att politiker ska ha rätt och möjlighet att stoppa konstuttryck som man av olika skäl anser olämpliga.

 

38 procent av politikerna i Gotlands kommuns kultur- och fritidsnämnd anser att de själva ska kunna agera kulturpoliser! I lokaltidningarna i dag är det uppror, många har synpunkter på detta pinsamma faktum. Gotlänningens ledarskribent Eva Bofride uppmärksammar fenomenet, liksom kulturredaktören Bengt Valentinsson i Gotlands Tidningar. Även insändarsidan var full. Läs gärna, och förfasas.

 

Jag tar mig för pannan. Vi har de politiker vi förtjänar, sägs det. Vad ont har vi gjort?

Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Bistert kulturklimat på Gotland”

  1. Profilbild för Maria Björkman

    Visst är det så. För det är konstigt att kulturen som alltid blir styvmoderligt behandlat på grund av att det är mjukt, stort och svårgripbart också hos oss har politiker som inte ens tycks försöka. Eller möjligen totalt saknar förmågan. Vad vet jag.

  2. Profilbild för Annika

    Om vi nu ska köra på den positiva linjen så får vi intala oss att det bara kan bli bättre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.