Att vakna mjukt

Den här årstiden vaknar jag inte av mig själv då jag borde på morgonen, utan behöver hjälp. Jag har aldrig gillat väckarklockor, mår fysiskt dåligt av att ryckas upp ur sömnen av en pip- eller ringsignal. Tycker inte heller att det är optimalt att vakna till radiopladder, särskilt inte eländesnyheterna. Har i alla år önskat att det fanns en klockradio som man kunde mata med egen musik, eller liknande. Det har aldrig funnits, och jag tror inte det finns ännu.

Men jag har hittat min morgonkompis! För ett par år sedan fick jag nys om gryningslamporna, och skaffade mig raskt en. Den börjar med ett spirande ljus 30 min innan jag ska vakna, ett ljus som under den närmaste halvtimmen ökar tills det är fullt upplyst i hela sovrummet i ett dagsljusliknande ljus vid tidpunkten för uppvaknandet. Det funkar så att man i sömnen registrerar att det ljusnar, och man då tror det är dags att vakna. Kroppen är finurlig! På så sätt vaknar man mjukt och skönt av sig själv, och har ett härlig ljus i rummet. Skulle jag mot förmodan inte vakna under den halvtimmen så drar det igång lite fågelkvitter på utsatt tid. Fullkomligt ljuvligt! (Man kan välja djungeltrumma också, men det känns inte riktigt lika relevant).

Fåglarna är utlänningar, dock. Jag känner inte igen ett enda kvitter, utan det är lite djungelkänsla även där. Fast det har jag inga problem med, då tror jag ju bara att jag har vaknat i Malaysia!


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Att vakna mjukt”

 1. Profilbild för Pia

  Vilken underbar uppfinning! Jag gillar inte heller väckarklockor… har just nu mobilen som väckarklocka med min favoritmelodi genom tiderna – "What a wonderful world" med Katie Mehlua. Inte så dumt uppvaknande det heller, men det där med lampan verkar ju riktigt skönt!

  Måste kolla in den!

 2. Profilbild för Maria Björkman

  Det är en alldeles utmärkt present till sig själv eller någon man vill väl, jag kan varmt rekommendera den. Det finns många olika sorter, men just den här (Philips Wake-Up Light) blev bäst i test i någon tidning (Hälsa?) alldeles nyligen.

  Kajsa – jag är särskilt glad att få se dig som följare av min blogg, varmt välkommen!!

 3. Profilbild för Evas värld

  Jamen bra! En sån vill jag ge mig. Och dessutom vill jag ha en sån riktig ljuslampa som Maria H har – suverän.

 4. Profilbild för Kajsa

  Tack för dina tips i min blogg.Ska göra en sammanställning på alla tips jag får av alla människor jag möter och bloggar med.Och följa dom slaviskt:)!För ur det här mörka måste jag!
  Det gläder mig att din lampa hjälper dej!Minns att när jag gick i dialys så fick vi obligatorisk psykologhjälp och han sa att jag skulle sätta timer på en lampa i rummet 30 minuter innan jag skulle upp så att kroppen lättare skulle ta sig ur sängen:)!!!Nu behöver jag ha igång alla lampor dygnet runt:))!Men positivt tänkade hjälper ju lite….!Ska kolla in din lampa!

  Kram och godnatt

  Kajsa

  Älskar min mobil och klarar mig inte utan den för böckerna och musikens skull!Hoppas det fixade till sig med mmsandet!

 5. Profilbild för Annika

  Jag var på vippen att köpa en för något år sedan men det blev aldrig av. Ett bra julklappstips dock!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.