Yoga som yoga?

Under den kommande hösten ska jag bekanta mig med Hatha, eftersom Ashtanga för tillfället vänder mig ryggen.

 

Jag har haft en tuff vår och sommar kroppsligt. Kroppen har levt sitt eget liv, och jag känner inte igen den. Jag är fångad i ett skal som känns egendomligt obekant och synnerligen obekvämt. Det är inte jag!
Följden har varit att jag inte har kunnat/velat/orkat yoga på flera månader, men har nu bestämt mig för att återerövra yogamattan. Testade ett nybörjarashtangapass härom dagen, och fick nästan en chock. Det var värre än första gången jag yogade. Kanske på grund av mina förväntningar – jag har ju ändå yogat några år och kroppen borde svara bättre tyckte jag nog. Den svarade inte mycket alls. Dessutom gjorde min häl mycket ondare än jag hade trott, trots att den har blivit myckte bättre.
Det var riktigt deppigt när jag körde hem från det passet. Det kändes som om jag gled ännu ett steg längre bort från mig själv.
Men skam den som ger sig. Jag har förstått att hathayoga är en lugnare variant, men jag hade aldrig provat. Sagt och gjort, det gjorde jag i går (bäst att passa på när yogastudion Lilashala har prova på-vecka!). Det vore synd att säga att det gick bra, men jag var ett med min kropp åtminstone några stunder under passet. Det var inte oöverstigligt, och jag kände ett hopp om att kunna klara det. Kanske är det hathayogan som ska vara med och hjälpa mig tillbaka till mig själv.
Den och den medicinska yogan (kundaliniyoga) som Marita ska få hjälpa mig med. Efter en termin med dessa båda följeslagare, fröknarna Hatha och Kundalini, kanske jag börjar kravla mig tillbaka!

Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Yoga som yoga?”

 1. Profilbild för Pia

  Att kundaliniyogan även kallas medicinsk yoga är inget jag förvånas över. Efter att ha prövat på både poweryoga, ashtangayoga och kundaliniyoga har jag insett att det är kundaliniyogan som ger mig och min kropp det jag behöver.

  Är man dessutom extremt överrörlig i kroppen som jag är, är det lätt att nästan slå knut på sig själv vid de förstnämnda yogastilarna och mina låsningar kommer som ett brev på posten.

  Jag gillar kundaliniyoga och jag tror att det kommer att passa Dig jättebra.

  Hälsar en annan "klimakteriekärring" 😉

 2. Profilbild för Maria Björkman

  Eva igen – kolla in http://www.medicinskyoga.se, så får du se en del!

  Petra – ja, det känner jag igen. Plus flåsighet, tunghet, en känsla av ett TRYCK i kroppen ibland. Plus en oresonlig viktuppgång. Jag har blivit en klimakteriekäring!

  Kerstin – jag ska i alla fall ge damerna en chans!

 3. Profilbild för kerstin hf

  Låt dom nya fröknarna i din värld få bestämma ett tag så tror jag att det blir bättre 🙂

 4. Profilbild för Petra

  Jag är otroligt nyfiken på yoga, men det finns inte i min närhet tyvärr. I mitt nästa liv – då…:)

  Det där med att kroppen lever sitt eget liv är jag mitt uppe i. Exempelvis är det inte jag som styr när det är varmt och svettigt längre. Det liksom bara överfaller mig. Det funkar sådär för en kontrollfreak som jag.

 5. Profilbild för Maria Björkman

  Eva – medicinsk yoga är en variant av kundaliniyoga, den lite lugnare meditativa yogan. Den används alltmer inom klassisk medicin, i rehabiliteringssyfte. Det finns olika program som är bra för olika krämpor eller behov, om jag har fattat rätt. Jag har provat det lite sporadiskt under somrarna, men nu blir det alltså en gång i veckan. Ska bli skönt!

  Krya på dig, vännen!

 6. Profilbild för Evas värld

  Medicinsk yoga är jag riktigt nyfiken på – hoppas på rapporter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.