Vad är att bli ”bra”?

Jag får ofta frågan av intresserade, kärleksfulla och välmenande människor i min omgivning hur jag mår. Jag uppskattar det så mycket! Ibland blir följdfrågan om jag är bra nu.

Utmattning skapar något nytt

Jag kan på riktigt inte svara på den frågan, eftersom jag för det första inte vet hur jag ska vara för att vara bra, och för det andra misstänker att den som frågar med ”bra” menar som jag var förut.

Jag strävar efter att bli frisk. Jag har fortfarande en god bit kvar, tror jag. Mina perioder av relativt välmående blir längre och oftare, men välmåendet är oerhört ömtåligt. Det räcker att jag glömmer mig och säger alltför många ”ja” på raken, att jag hoppar över yogan och återhämtningspauser, eller att jag är i alltför ”stimulerande” miljöer en dag. Då ramlar jag bakåt igen, och blir brutalt påmind. Påmind om att stresströskeln knappt finns längre, att jag måste vila jättemycket och att JAG går före allt annat. Själva jag har blivit ömtålig.

Tränar

Jag tränar på att sakta ner. Jag tränar på att låta saker vara som de är utan att gå igång. Och jag tränar på att vila. Ibland får vilan inte plats, och det märker jag direkt.

På bilden ovan ligger jag på golvet på mitt kontor och lunchvilar. Det brukar bli en kvarts yoga nidra när jag kan och tillåter mig. Men en ska ju hinna äta i lugn och ro också, och gärna så här års ta en promenad för dagaljusets skull! Det är svårt att prioritera mellan varven.

Så svaret på frågan om jag är bra nu kan nog vara att ja – jag är så bra jag kan vara. Just nu. Jag låter yogan, vilan och mitt mindset hjälpa mig. Jag försöker leva betydligt långsammare än förr.

Jag blir aldrig den jag var. Jag kommer att fortsätta ha en låg stresströskel och sätta hänsynen till mig själv i första rummet. Men tack snälla för att du frågar för att du är intresserad och bryr dig om mig!


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Vad är att bli ”bra”?”

 1. Profilbild för Anna-Maria Westerlund
  Anna-Maria Westerlund

  Hej Maria!
  Dina kloka ord ger energi och det är härligt att läsa om dina framsteg och förändringar du gjort. Att hitta balansen och vara kvar där är verkligen en utmaning. Har tyvärr inte lyckats så bra och är nu sjukskriven halvtid igen efter 1,5 år på heltid. Känner så väl igen frågan om jag är frisk nu och tveksamheten man har att svara på ett begripligt sätt. Tycker jobbet är kul och har såå svårt att bromsa. Hur gör du för att verkligen få till din återhämtning på jobbet, klocka på ringning?. Förstår att du också är en som gillar att jobba.
  Önskar dig lycka till med din nya smarta livsstil 💕 / Anna-Maria

  1. Profilbild för Mariayogini
   Mariayogini

   Bästa Anna-Maria, vi kämpar tydligen båda två på var sitt håll! Så tråkigt att höra att du är tillbaka i deltidssjukskrivning. Men det är samtidigt lätt för mig att förstå.

   Gränsen mellan att fungera och att falla tillbaka är så hårfin. Välmåendet är – som sagt – så skört och ömtåligt. Är en då som jag – och kanske du – högpresterande till naturen är det så förförande lätt att ramla ner i de gamla hjulspåren så fort energin kommer!

   Jag lyckas inte alltid med min nya smartare livsstil, ska gudarna veta. Men jag försöker dagligen. Jag har ingen klocka på ringning, utan försöker alltid tänka på mig själv. Hela tiden! Och sen blir jag helt automatiskt påmind genom att jag oftast är trött, eller rättare sagt blir det väldigt lätt. Numera ignorerar jag det inte längre, jag lyssnar på det.

   Jag övar på ickevåld mot mig själv, att vara sann mot mig själv och på att vara förnöjsam i det som är. Det är en del i min yogapraktik. Allt går väldigt mycket långsammare vilket i sig kan vara en utmaning för en sån som jag, men jag hinner uppleva och känna mer på vägen.

   Jag är jätteglad att jag kan ge dig något med det jag skriver. Tack för att du läser, och ta hand om dig på bästa sätt. Bara du kan göra det!

   1. Profilbild för Anna-Maria Westerlund
    Anna-Maria Westerlund

    Tack Maria!
    Igår började jag läsa om din blogg från sommaren 2016 och framåt, bara det ger positiv energi.
    Ha en trevlig söndag!
    / Anna-Maria

    1. Profilbild för Mariayogini
     Mariayogini

     Oj! Fantastiskt! Jag har samlat alla inlägg om resan mot balans på en särskild sida på bloggen, men det kanske du har sett?

     1. Profilbild för Anna-Maria Westerlund
      Anna-Maria Westerlund

      Jajamän. Bra för oss som tränar på att prioritera/ välja bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.