På SVT visas nu en serie om hemtjänsten i Sverige som jag önskar att alla skulle se. Jag vill verkligen rekommendera den! OK, fattar också att kanske inte alla väljer ett stillsamt dokumentärprogram om hemtjänst, i det enorma utbud av serier, filmer och annat som finns att tillgå. Men är du det minsta lilla intresserad av vårt samhälle i allmänhet och välfärdssamhället i synnerhet, kommer det här att ge dig mycket. Vet du inget om hur hemtjänsten fungerar, lär du dig massor. Har du erfarenhet eller rent av jobbar i yrket, kan du få inspiration. Det är dags att fler får upp ögonen för vilken enorm samhällsinsats denna personal gör, och när du själv blir gammal och behövande, kommer du att möta några av dessa hjältar! Hemtjänstpersonalen är medmänniskor med stora hjärtan och varma händer, och vi ska vara så glada över att de finns!

Här på Gotland tampas vi med problemet med jättehöga sjukskrivningstal bland hemtjänstpersonalen. Det beror på flera saker, men mycket det som också framhålls i det här programmet; en känsla av otillräcklighet, bristande kompetens på grund av att våra äldre får allt mer komplexa behov medan de bor kvar i sina hem. Det behövs kompetensutveckling och tydlig handledning, då tror åtminstone jag att människor kan må bättre och känna tillfredsställelse i jobbet.

Heja alla ni fantastiska medarbetare i hemtjänsten, jag är en stor beundrare av ert arbete med våra gamla och sjuka!

Och gör mig tjänsten att ta en titt på programmet, i alla fall! Det har hittills gått tre avsnitt, alla finns att se på SVT Play.