Jag följer rätt många bloggar för att hålla mig lite à jour kring vad som rör sig i bloggosfären och – inte minst – för att snappa upp smarta och bra tips. Jag tillhör nätverket Influencers of Sweden och får därigenom massor av tips och kontakter i bloggvärlden. Ett fåtal bloggar är jag trogen över tid, andra kommer och går.

Efter att ha varit en sån bloggföljare under en rätt lång tid vid det här laget, ser jag ju förstås mönster. Det växer fram en bransch som är oerhört spännande och expansiv, fylld av driftiga människor med tydliga målbilder. Det finns mycket positivt med det, och i någon mening också hoppfullt, tycker jag. Det visar att det går att göra det en brinner för, att utveckla ens talanger och intressen på egen hand. Men jag ser också en sorts likriktning, som blir lite tråkig i längden. Möjligen är det en smaksak, men jag vill nog ha lite mer variation och letar efter bloggar mer lik min egen. För det är en av mina ledstjärnor i bloggandet, jag har två; dels bloggar och skriver jag för jag tycker det är roligt att skriva och att ha mitt eget rike i sajberspejs som jag råder över, dels försöker jag göra bloggen till en plats dit jag själv skulle vilja återvända om jag vore dess läsare.

Det jag kan konstatera utan omsvep är att min blogg skiljer sig rätt drastiskt från den där likriktningen. Här är några exempel på det:

Ålderskategori

Troligtvis är detta den tydligaste skillnaden mellan mig och många av mina bloggkollegor – jag är gammal för att vara i bloggbranschen. När jag lyssnar på den utmärkta podden We are influencers (tidgare Bloggbusiness) så blir jag lite fnissig när någon kallar sig för gammal och är i 35-årsåldern. Jag förstår varför hen säger så, allting är relativt, men jag då! Och andra som jag vet är lika lastgamla som jag, som också bloggar!

Bloggdesign

Här har jag nog hittills följt trenden faktiskt, alla tips som säger att ju renare desto bättre. Men faktum är att det är mer färg på väg in på min blogg, för jag vill införa lite personlighet!

Nisch

Ett av de främsta tipsen är att en ska nischa sig. Utan nisch är det svårt att behålla en stor läsarskara har vi lärt oss. Men jag är varken pysselbloggare, mat- eller bakbloggare, träningsbloggare eller föräldrabloggare. Jag har absolut ingen nisch alls, om en inte räknar att jag är ”gammal” som en egen nisch, eller att jag bloggar om mitt ledarskap i olika sammanhang.

#OOTD

Det här är en av bloggvärldens mest kända och erkända hashtaggar, många är de bloggare som visar upp sina outfits of the day. Inte på en bild, utan många bilder efter varandra, på olika avstånd och i olika vinklar. Du ska vara tacksam att jag inte brukar göra det. Jag blir alldeles full i skratt när jag ens tänker tanken, vilken syn!

Foto

Apropå bilder på bloggen, så finns många tips på kameror att använda för att ta så bra bilder som möjligt. Du anar inte hur många fantastiska fotografer det finns bland bloggarna! Rekommendationerna brukar vara att använda en bra kamera och absolut inte använda mobilen. Jag gör precis tvärt om, jag använder uteslutande mobilen för att illustrera mina blogginlägg. Undantaget kan vara om jag plockar en gammal bild som är tagen med min Nikon, men annars är det bara mobilbilder ur min vardag som gäller.

En annan trend när det gäller fotograferande för bloggen, är snyggt arrangerade stilleben fotograferade rakt uppifrån. Himla effektfullt och snyggt, jag beundrar alla dom som har öga för hur en sån bild ska arrangeras, ljussättas och förevigas. Men även här – jag tycker det blir lite tråkigt och enahanda till slut. Oftast fotograferar jag själv för att illustrera mina inlägg, ibland händer det att jag köper en bild eller använder en bild från en gratissida för bilder (som i det här inlägget, där bilderna är från pixabay.com), och mina egna bilder är nästan uteslutande tagna ur min vardag som jag ser den just nu. Oarrangerat. Och taget med mobilen…

Adventskalender

Många många av de bloggar jag följer har sin egen adventskalender den här årstiden, det vill säga en tävling, ett tips eller något annat kul dag för dag. Det har inte jag. Jag ska ärligt säga att jag bollade tanken med mig själv i höstas att göra något sånt, men jag är tacksam och glad i dag att jag inte gjorde det. Jag hade försvunnit i adventskalenderskogen då!

Tips

Inte ens det erbjuder jag. De nischade bloggarna tipsar om allt möjligt, mellan himmel och jord. Jag suger själv åt mig tips till höger och vänster, det finns så mycket smarta människor där ute som frikostigt delar med sig av det de kan. Jag har inte lämnat många tips under mina åtta år som bloggare, troligtvis går de att räkna på en eller två händers fingrar…

Försörjningsambitioner

Det där att följa alla tips har ju ett syfte – att fånga så många läsare som möjligt. Det är självklart att en vill ha många läsare, det vill jag också! Däremot kan syftet med det variera, och en uttalad ambition av väldigt många bloggare i dag är att på olika sätt kunna försörja sig på sin blogg och göra business av den. Dessa ambitioner har inte jag, även om jag i andanom och så sakteliga fnular på en eventuell webbshop så småningom (har lite tankar där, som jag kanske återkommer om). En och annan annons har jag också haft och möjligen utökar jag annonsplatserna framöver*. Det är ett bra sätt att få lite tillbaka för den tid jag lägger ner på bloggen. Men att bygga en bloggbusiness att leva på, det har jag inga ambitioner till.

Ser en på ovanstående exempel, framgår tydligt att jag är en veritabel tvärt om-bloggare!

Simma mot strömmen

Bild: pixabay.com

Trots ovanstående, har jag hyggligt många läsare och jag är så oändligt glad för varenda kotte som följer mig och läser min blogg. De flesta har jag ingen aning om vilka ni är, ibland tycker jag det vore roligt att veta, men det är inte det viktigaste.

Känner du till några bloggar som andas ungefär samma känsla som min, som inte följer några mallar och går sina egna vägar, får du gärna tipsa i kommentarsfältet!


*Att ha annonser på bloggen innebär att jag kan få några kronor antingen om du klickar på den annonsen eller om du gör det och dessutom köper något via annonsen på min blogg. Inte så många korvören, men ändå lite. De annonser som eventuellt ligger uppe på min blogg, är bara för sånt som jag själv känner till eller känner för.