50-årsfirande

Fotonostalgi: 50-årsfirande

Får jag presentera Sara och Hugo, vid deras 50-årsfirande i augusti 1950! Sara och Hugo var farmor och farfar till käre maken, och jag har aldrig träffat dem. Men de är ändå ganska levande för mig, eftersom Bosse berättat en del om dem och vi har foton. Vår dotter har dessutom fått sitt namn från Bosses farmor, på så sätt lever hon också på ett sätt kvar i vår familj.

50-årsfirande nu och då

Det jag slås av när jag ser på fotot är hur gamla de ser ut! De fyller 50, är vid tillfället alltså yngre än jag är i dag, och de ser ut som… tja… lite äldre, helt enkelt. Men så var det, det är inte alls unikt för Hugo och Sara eller för just det här fotot. Det är samma fenomen på alla gamla foton jag har på födelsedagsfirande släktingar – de personer som blickar fram ur det obligatoriska blomsterhavet ser ut som tanter och farbröder hela bunten.

Jag vill gärna tro att jag inte såg lika tantig ut vid mitt 50-årsfirande, fast vem vet vad den yngre generationen tänker när de ser på det här fotot…

50-årsfirande
Mitt eget 50-årsfirande för fem år sedan. Från vänster till höger syns mor, mormor, syster och dotter. Längst till höger jag själv (med något simmig blick…).

 

4 reaktioner till “Fotonostalgi: 50-årsfirande”

  1. Nog är det så att ju längre människan lever, desto yngre är hon i jämförelse med tidigare generation, på något vis. Det tror jag nog stämmer på många sätt och vis faktiskt! Minns BVC-sköterskan som sa att det som står angivet i gamla böcker om barns utveckling att gälla från 18 månaders ålder, t ex, i dagsläget stämmer för barn ännu yngre, 12-14 månader, så även hon märkte en förskjutning jämfört med tidigare generationer.

  2. Intressanta reflektioner men bilden tror jag inte är från 1950. TV började sändas 1956 i Sverige. Danmark startade tidigare, 1951. Det fanns helt enkelt inte TV i svenska hem innan slutet av 50-talet.
    Bortsett från det ser även din mor yngre ut än de på första bilden.

    1. Det har du rätt i! Då står det ju fel på bilden, helt enkelt!! Så förargligt. Då kanske de fyller 60… i så fall är det ju ok att de ser lite äldre ut än jag, haha!

      Tack för din uppmärksamhet Björn, det blev ju en oväntad twist!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.