Måndag 18 juni 1973
Ensam på torpet, arbetat värre och sett upp och snyggat till. Mor hos Ingjald. I kväll kom Seved med grus, vi skall gjuta en mullbänk, vi har grävt till den nu i kväll.

Tisdag 19 juni 1973
Seved är här i kväll och grejar. Märta är med samt Maria och ”fromma Tilda”. Jag håller mig inne, det lockar inte att vara med. Solen har gömt sig bakom skogen i nordväst.

Onsdag 20 juni 1973
Arbetat hela dagen med lite av varje. Satt upp vindskydd i kväll på två ställen, det blev inte riktigt färdigt för det var fel på materialet så det fick vara.

Torsdag 21 juni 1973
Mycket varmt i dag, måste vila ett tag mitt på dan. Tog kvällen i stället i potatislandet, det var bättre att arbeta då, kl var 21:15 då jag kom in.

Fredag 22 juni 1973
Ut och arbeta tidigt i morse, har inte sovit i natt. Varför, jo jag vet. Arbetet har hjälpt mig i dag, somna ute i det gröna bra länge, det styrkte. Kl. är nu 22:40, skall försöka sova.

Lördag 23 juni 1973
Våra barn och deras barn kom på besök, vi var i stillhet hela tiden. När dom åkt hem och solen dalat gick jag ut i potatislandet och skyffla till kl. var 21:15, då slutade jag för dagen.

Söndag 24 juni 1973
Sabbatsdag, då skall du intet arbete göra. Och det har jag noga följt. Lyssnat till högmässa i TV. Det var en präst att höra. Jag hörde varje ord han sa, så väl talade han.


Du har just tagit del av en vanlig vecka i farfar Kalles liv, som jag plockat slumpmässigt ur hans dagbok (farfar Kalle var min mammas farfar). Dessa dagböcker som är tätt handskrivna med blyerts. När han skrev det här var han 86 år gammal, arbetade och stretade på sitt älskade Björktorp. När en läser hans dagböcker så skymtar både humor och djupaste allvar mellan raderna, farfar Kalle var en grubblande natur men med glimten i ögat. Jag har upplevt honom, tillbringat mycket tid med honom då jag var barn, och tycker mig höra hans röst och se honom där kring stugan när jag läser hans dagsbetraktelser. Känner mig rik på riktigt!