Foto: Depositphotos

I förra inlägget berättade jag om mina samtalssessioner med en stressterapeut, och lite om vilka tankar det väckt hos mig. Det handlade om att identifiera vilka behov en har, och sedan också uttrycka det.

Men det har dykt upp en fundering hos mig under resans gång som jag inte tänkt förut, och som inte riktigt vill lämna mig. Därför dryftar jag den här, och därför la jag in den symboliska bilden av en bänk där man kan sitta och fundera på gåtor som den här…

Det femte området

Jag fick uppgiften att se över vilka behov jag har, inom fyra områden; arbete, fritid, hälsa och relationer. Dessa fyra områden ska i någon mening täcka in mitt liv är det då tänkt, och det är inte första gången jag stöter på den teorin. I både terapi och åtskilliga böcker om personlig utveckling är det välbekant för mig sedan tidigare.

Men när jag nu för första gången ansträngde mig för att gå på djupet med uppgiften, stod det efter ett tag klart för mig att det fattades en stor bit av mitt liv. Det fattades ett femte område.

Arbete som alltid utförts, men i det tysta

Arbete – ja, det är enkelt att identifiera. Det är det jag gör största delen av min tid, det är kontoret och allt som jag hanterar där måndag-fredag hela dagar. (Numera inte alls hemma och på kvällar och helger som förr, hehe)

Fritid – för mig är det den tid som frilades då jag upphörde med att arbeta även kvällar och helger, det vill säga min alldeles egen tid. Maria-tid, då jag kan göra det jag vill.

Hälsa – hur håller jag mig frisk och stark, hur lever jag ett långt och hållbart liv.

Relationer – inte heller så komplicerat att identifiera; familj, släkt, vänner. Vad behöver jag här för att må bra, bli hel?

När jag klurat igenom de här delarna borde jag då känt mig klar. Nöjd. Men tack vare att jag på allvar tänkt efter, KÄNT efter, så upptäckte jag som sagt att det fattades ett område i mitt liv – som förstås finns i allas liv – och jag vet inte vad det ska kallas. Det är det här när vi tar hand om allt som har med att sköta ett hem och en familj att göra. Alltså sånt som t ex tvätt, städning, inköp, matlagning, ekonomiadministration, att sköta hemmet i allmänhet, barnskötsel, reseplanering, bemärkelsedagar… ja, du fattar. I min värld ryms inte det här i något av de fyra givna områdena. Kanske tangerar några av dom – men faller inte naturligt in där. Jag ser t ex inte de bokade timmarna i tvättstugan som tillhörande min fritid. Eller att hålla reda på släktens alla födelsedagar eller se till barnens behov skulle ingå i området relationer?

Varför är det så här? Hur kommer det sig att vi har en hel hop med sysslor som hänger löst, utanför de vedertagna områdena? (Eller finns det kanske teorier där dessa täcks in, fast jag inte stött på dom än?)

Jag har en egen, hemsnickrad – och i någon mening väldigt förenklad – teori om orsaken. Dessa sysslor har traditionellt i alla tider skötts av kvinnor. Vid sidan av, i det fördolda. Det har inte behövts pratas om, kvinnorna har bara gjort det för att det måste göras (ja, jag sa att det var förenklat, och generaliserat. Finns säkert en och annan man som också känt ansvar att ta på sig det här). Och teorierna har kanske främst skapats av män? Jag vet inte, bara gissar där. Men rätt troligt är det ändå.

Resonera!

Jag vill resonera om det här. Gärna få motargument, jag vet ju inte allt precis… Hur tänker du? Finns det andra teorier där detta ryms? Bring it to me!