Här har varit dåligt med uppdateringar i veckan, men jag skyller delvis på Crimetime Gotland faktiskt.

Crimetime Gotland

Inte för att det är hela orsaken, första delen av veckan orkade jag nog helt enkelt inte skriva. Det är ju så med skrivlust – den kommer och går. Och eftersom jag lustbloggar, så tvingar jag mig aldrig att skriva utan jag väntar in lusten och flödet.

Andra halvan av veckan har helt dominerats av årets krimfest – Crimetime Gotland! För tredje året anordnas den, och för tredje året deltar jag och Lotta med hjärtans lust, från början till (nästan) slut.

Visby fylls av krimförfattare och seminarierna duggar tätt. I år har 50 författare deltagit, och programmet har omfattat 125 seminarier! Under tre dagar!! Festivalen fungerar inte bara som underhållning för en läsintresserad publik, det blir samtidigt ett flera dagar långt kollegiemöte mellan författarna. Jag kan verkligen förstå värdet av det, författaryrket är mestadels väldigt ensamt. Det måste vara oerhört värdefullt att få umgås med kollegor, att utbyta erfarenheter och ha roligt tillsammans.

Crimetime Gotland

Guldarmbandet som släppte in oss överallt i tre dagar. Det går även att lösa enstaka dagbiljetter.

(Jag vill be om ursäkt att några av bilderna inte håller särskilt hög kvalitet. Det beror på att de är tagna på långt avstånd och motiven är inzoomade. Trots att min Iphone 7 Plus kamera håller mycket god kvalitet, har den sina begränsningar…)

Lyxtillvaro

Dessa dagar är rena lyxtillvaron. Lotta och jag dräller runt på stan mellan de olika seminarierna och samtalen, har i förväg prickat in vilka vi vill gå på, och lägger in lämpliga pauser för lunch och kanske något glas vin. Vi är hyggligt överens om vilka författare vi vill lyssna till, även om vi ibland har lite olika ingångar. Men vi enas alltid. Det ger mycket mer att uppleva ett seminarium med någon annan, att sen kunna dela upplevelsen efteråt.

Vi drar som sagt från författarsamtal till författarsamtal, och dessemellan blir det förutom mat och dryck också en del bokköp. Jag som ständigt beklagar mig över att jag inte ger mig så mycket tid att läsa nu för tiden och dessutom gör mig av med böcker på löpande band, fyller denna vecka på förrådet ordentligt. Men det är helt omöjligt att låta bli! När du lyssnar till författarna och hör deras berättelser hur boken kommit till eller vad som ligger till grund för den och hur hen har tänkt, är jag helt enkelt tvungen att läsa den. Att få boken signerad är inte alls lika viktigt, eftersom jag ger bort nästan alla böcker när jag har läst dom nu för tiden. Lotta och jag gör dessutom så att vi inte köper samma böcker, utan delar på gracerna och ger boken vidare till varandra efter att den är läst.

Crimetime Gotland

En del av mina inköp i år. Totalt blev det 14 böcker…

Gamla och nya bekantskaper

En bra sak med att möta och lyssna till författarna är att upptäcka debutanter, tycker jag. Lina Bengtsdotter är en sån, som dessutom vann en utmärkelse vid finalen av Crimetime Gotland på lördagen, som årets deckardebutant.

Crimetime Gotland

En riktig nestor i branschen – Jan Mårtenson, med 68 böcker i bagaget varav 45 st deckare! Här intervjuad av Denise Rudberg.

Crimetime Gotland

Kristina Ohlsson, en av mina favoriter, i boksamtal med Kerstin Wixe.

Crimetime Gotland

Lina Bengtsdotter – debutant och pristagare – pratar författarskap med Christoffer Carlsson.

Crimetime Gotland

Christoffer Carlsson hade många roller under dessa dagar, förutom moderator deltog han som författare OCH föreläsande kriminolog. Hans föreläsning var en av höjdpunkterna!

Crime Time Gotland

Jens Lapidus, aktuell med boken ”Top dogg” i samtal med Markus Larsson.

Crimetime Gotland

En svensk och en norsk deckarstjärna möts – Camilla Läckberg och Unni Lindell. Härliga kvinnor. Estrid Bengtsdotter modererade samtalet.

Crimetime Gotland

Skräckmästarna Mats Strandberg, Emma Donoghue och John Ajvide Lindqvist i samtal under ledning av Gunnar Rehlin.

Crimetime Gotland

Som sagt – Lotta och jag stack emellan med lite mat och dryck ibland också, även det guldstunder då vi fick chans att reflektera över vad vi sett och hört, jämföra böcker, prata annat och tramsa lite!

Lyxigast av allt, och det som slog mig med full kraft när jag i våras och somras såg marknadsföringen för Crimetime Gotland – den handlar om att en ska åka till Gotland och Visby för att vara med. Men inte jag! Crimetime kommer till mig, och jag behöver bara kliva utanför dörren för att vara mitt i det!