Jag har i hela mitt vuxna liv haft en mage som krånglat till och från. Den har varit uppsvälld och bråkig då och då, det har funnits dagar då jag haft så ont att jag knappt kunnat gå rak och det enda som hjälpt har varit att lägga sig ner. Det här lärde jag mig leva med, det blev ett normaltillstånd. Tidigare i mitt liv har jag inte varit så lyhörd för kroppen och inte heller särskilt analyserande. Det är först de senaste åren som jag på allvar har kopplat ihop att det jag varje dag stoppar i munnen och sväljer ner, påverkar hur jag mår.
När LCHF (low carb high fat) kom för några år sedan, blev jag nyfiken. Jag började nosa på det, och märkte rätt snabbt att min mage började lugna ner sig. Den plattade till sig och slutade vara som en ballong, Så småningom kom jag också på att de där dagarna med plågsamt magont, nästan försvann. Fantastiskt! Älskar ägg och bacon, kan längta efter en fin köttbit med gott kryddsmör till, etc. Att minimera kolhydrater och äta rejält med fett i stället passade uppenbarligen mig perfekt. Tyckte jag.
Att äta efter sin blodgrupp
Härom veckan hade jag förmånen att lära mig en hel massa om vad som händer med oss människor när vi inte är purunga längre. När hormonerna börjar stöka omkring, och göra saker med oss. Dessutom fick jag fler idéer när det gäller kosten. Under en lärorik hälsoresa fick vi föreläsningar av Mia Lundin och Ulrika Davidsson där de båda delade med sig av forskning och erfarenheter, med massor av pusselbitar (minst 1000!).
Jag har börjat lägga pusslet, skapa en bild av alla bitar jag fått. Jag provar mig fram. Några saker har framträtt klart, andra trevar jag mig runt med för att testa.
En av de saker jag har fått att fundera på ordentligt, är teorin om att äta utifrån sin egen blodgrupp. Jag vet att det för flera år sedan gavs ut en bok i ämnet, av två författare med massor av års forskning, och jag avfärdade det då som ännu en ”diet” som någon ska tjäna pengar på. Det gjorde jag utan att alls ta reda på bakgrunden. Men efter att ha lyssnat och läst, så inser jag att teorin nog inte är så himla tokig trots allt. Fundera bara på det här:
Blodgruppen avgör förmågan att producera matsmältningsenzymer och saltsyra till magen. Den avgör också på vilket sätt kroppen bryter ner födan och tar upp näring. Vissa blodgrupper har t.ex. färre matsmältningsenzymer och mindre saltsyra, och tar därmed upp födan på ett helt annat sätt än andra med mer av dessa. Det innebär att det finns födoämnen som passar dem med t.ex. mindre saltsyra bättre, där kroppen klarar av att ta upp näringen och föra ut den i blodet på ett mer effektivt och hälsosamt sätt. Äter du födoämnen som din mage och matsmältningssystem har svårt att bearbeta, säger det sig själv att kroppen protesterar.
Så här beskrivs det bl.a. av kostrådgivare Ulrika Davidsson:
”Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är de röda blodkropparna. De har olika markörer (antigener) på ytan därför kan man inte lämna blod till vem som helst. Kroppen är “allergisk” mot vissa antigener och en del livsmedel innehåller ämnen som liknar någon av blodgruppens antigener. Kroppen reagerar när den träffar på dessa livsmedel och beroende på vilken blodgrupp man tillhör tål man olika sorters livsmedel olika bra.”
Nya insikter och experimentlusta
När jag då läser vad jag – med blodgrupp AB – helst bör stoppa i mig för att må bäst, och vad jag bör försöka undvika, kan jag inte annat än skratta. Med min LCHF-inspirerade kosthållning de senaste åren, är det sannerligen inte så konstigt att jag har gått upp i vikt, och kanske rent av att kosten bidragit till att jag inte mår på topp. Tänk om det är så, att jag hade sluppit en del av mina besvär och utmattning, om jag bara tankat med rätt bränsle! Svårt att låta bli att tänka så, faktiskt. Du skulle aldrig komma på tanken att fylla din bensindrivna bil med diesel.
Min blodgrupp mår bäst av vegetarisk mat. Jag med mina goda fredagsbiffar med kryddsmör! Jag ska också äta mycket fisk. Jag har aldrig varit någon stor fiskfantast, snarare undvikit fisk. En av de saker jag däremot BÖR undvika är kokosolja, detta universalmedel som jag använt till allt!
Jag skulle kunna räkna upp massor av exempel, där det pekar på att jag nog gjort lite tvärt om vad min kropp och mina blodkroppar tycker är helt ok. Om en nu vill ge den här teorin en chans.
Nu testar jag
Och vet du vad – jag är beredd att göra det. Jag har redan börjat efter bästa förmåga, att lägga om kosten. Sakta men säkert lär jag mig vilka födoämnen som är välgörande, vilka som är neutrala och vilka jag bör undvika. Käre maken – som är den som står för maten i vårt hushåll – hjälper mig, tack och lov. Det kommer att ta tid att lära sig att byta ut vissa ingredienser mot andra, och jag kommer alltid att göra undantag om jag inte mår uppenbart dåligt av det. Det handlar om att välja rätt i vardagen, det där du gör varje dag. Då blir det hållbart för både dig och din kropp.
Min kropp klarar inte att ta hand om gluten, det står klart. Så steg ett är: gluten och socker bort efter bästa förmåga. Steg två är att välja födoämnen efter min blodgrupp.
Jag återkommer med rapport om hur det påverkar mig, om några veckor!
8 april, 2023 kl. 09:25
Min far hade B+ hade problem me hjärtsjukdom. Min mor hade 0+ inget problem med hjärtsjukdom. Jag själv har 0+ mår bra av äta kött och grönsaker. Är även mjölkprotein allergisk tål inte kasein, är även glutenallergisk (celiaki) vilket också står med i Peter D Adamo att personer med blodgrupp 0 tål inte mjölk och gluten lika bra som dom andra blodgrupperna. Jag har ju glutenallergi på papperna från vc. Så blodgrupp dieten verkar stämma att ta bort mejerier o gluten. Mjölkprotein skapar ju läckande tarm med även korsallergi me gluten
16 april, 2021 kl. 05:06
Jag äter efter blodgrupp 0 Rhd+ som jag bär på och kan lämna blod till alla grupper. Har även antikroppar mot A,B,AB när det gäller Corona så har vi med 0 bäst virusskydd.
Men nu till blodgruppskosten jag äter Paleo som tillhör blodgrupp 0 som är jägare och samlare jag älskar kött och har en stark magsyra och kan smälta kött bra. Jag äter efter dadamo listan och det funkar bra för mig. Jag är mer pigg i kroppen sen jag fick veta att 0 har problem me gluten och brist på Jod. Så det funkar att äta så.
16 april, 2021 kl. 06:28
Kul att det fungerar så bra för dig! En del märker skillnad, andra inte. Det verkar vara stor skillnad, men jag tror säkert att det har påverkan.
2 augusti, 2020 kl. 19:38
Hej Maria
Jag är nyfiken på hur det har gått att äta enligt din blodgrupp?
Har det gett något resultat?
/Håkan.
2 augusti, 2020 kl. 20:00
Hej Håkan! Jag kan inte påstå att jag märkte någon särskild förändring, men kanske höll jag inte ut tillräckligt länge. Jag följer det inte slaviskt längre, däremot har jag tagit med mig kunskaperna så lite i den riktningen blir det ju fortfarande i mina dagliga val.
26 mars, 2017 kl. 22:37
Hej Maria !
Låter jättespännande. Var finns det att läsa om. Har själv ätit kost med mera fett efter rekommendation av min tidigare läkare och tror att hjärnan behöver det. Nu sist hade kolesterolet stigit och blivit högt, det tvistas ju en del numera om det är bra eller ej.
Nu vill jag gärna läsa mer om mat och blodgrupper.
27 mars, 2017 kl. 06:40
Hej, Anna-Maria! Det senaste som är skrivet finns i en bok av Ulrika Davidsson, ”ABnoll-metoden”. Den lite äldre och mer omfattande boken jag skriver om i mitt inlägg heter ”Ät rätt för din blodgrupp” av Peter D’Adamo. Jag får så mycket frågor om det här nu, att jag funderar på att göra särskilda kostlistor för de olika blodgrupperna att dela med mig av här på bloggen.
26 mars, 2017 kl. 20:01
Jag som inte ens minns vad jag har för blodgrupp! Men en sak vet jag och det är att min mage ogillar vetemjöl. Kombinerat med mjölk är det förödande. Inga pannkakor eller kanelbullar med andra ord. Att äta mer fisk och grönsaker och mindre kött tror jag att alla mår bra av. Heja dig!
26 mars, 2017 kl. 21:23
Tack bästa, fina Annika! ❤
26 mars, 2017 kl. 11:49
Oj, vad intressant!! Jag har också AB och du får gärna dela med dej 😊
26 mars, 2017 kl. 11:59
Visst är det! En ny värld att utforska.