Ålder och klokskap måste inte hänga ihop

Jag förundras ofta över vår dotters stora klokskap. Hon är många gånger mycket klokare än jag, vilket bevisar att klokskapen inte alltid måste gå hand i hand med ålder och erfarenhet.

När jag var i hennes ålder var jag inte i närheten av att vara lika klok som hon är. Jag reflekterade inte så mycket, men det vet jag att hon gör. Reflektion är en förutsättning för att kunna dra slutsatser förstås, och därmed föds klokskap.

Saras klokskap får jag ofta del av. Hon berättar för mig hur jag kan tänka för att saker ska gå lättare. Hon har en förmåga att använda tankens kraft för att förändra, så ung hon är. Jag blir ofta inspirerad av henne och hennes klokskap.

Visdom däremot, kommer med ålder. Visdomen är ofta knuten till känsla och intuition, och vad är intuition annat än förmåga och mod att använda samlade erfarenheter? Att känna in vad som är rätt utifrån egna upplevelser. Intuition eller visdom kan i bland gå stick i stäv med förnuft, men då tror jag mer på visdomen. Det är din inre röst som talar! Jag vill gärna tro att jag är lite vis, ibland.

På bilden samsas visdom med klokskap; min 90-åriga mormor och 25-åriga dotter!


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

7 svar till ”Ålder och klokskap måste inte hänga ihop”

 1. Profilbild för Maria Björkman

  Hej Pia, och välkommen till min blogg! Jag blir jätteglad om du vill läsa mer, det är det bästa betyg!

 2. Profilbild för Pia

  Hej Maria!
  Vad söta de är, jättegulligt foto. Din blogg är välkomnande, härliga varma höstfärger och trevliga detaljer. Jag skall komma och läsa allt med lite bättre tid.

 3. Profilbild för kerstin hf

  Jag känner själv precis likadant väldigt ofta. Mina döttrar är klokare än jag.
  Samtidigt tänker jag att det är en mycket ursprunglig funktion. Generationers samlade erfarenheter och minnen förs vidare och på det viset är ju du och jag och andra mödrar en länk i det hela. Det ska vi vara stolta över och inte glömma.
  Men det är ju även en fråga om attityd hos dagens unga, de törs föra fram sina åsikter och tankar på ett sätt som i alla fall för mej var otänkbart i samma ålder.
  Kram
  Kerstin

 4. Profilbild för Maria Björkman

  Ja Åsa – vi står oss slätt. Men det gör åtminstone jag så gärna!

 5. Profilbild för Åsa Mitt i Världen

  Jag håller med! Min dotter är så mycket mer målinriktad än vad jag var. Hon har många flera erfarenheter. Hon förbereder sig mycket klokare. Det finns väl somliga saker som hon kanske gör lite sämre, men om hon skulle möta mig när jag var 20 år så skulle jag lätt komma i underläge.

  Sen är det förstås så att erfarenhet har sin plats. Men i det stora hela är jag mycket imponerad av min dotter 🙂

 6. Profilbild för Maria Björkman

  Ja, visst är det märkligt. Varför var inte vi så där (även om vi nog säkert tyckte själva att vi visste allt)?

  Och visdomen har du Pia, i kraft av ålder och erfarenhet!

 7. Profilbild för Pia

  Märkligt det där med hur barnen besitter en sådan klokskap trots sina unga år. Ibland känns det som mina barn ger mig råd istället för tvärtom.
  Fast det beror förstås på vad det gäller.
  Vill gärna tro att jag besitter visdomen istället. 🙂

  Otroligt fin bild på Sara och din mormor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.