Släktforskat har jag gjort i rätt många år, men den här helgen har jag fått frossa ordentligt. ABF anordnade en intensivkurs i de viktigaste grunderna för att komma igång, och jag tog chansen och var med. Tänkte att lite knep och trix kan jag lära mig, och samtidigt får jag tid att ohämmat FROSSA i djupdykning i gamla kyrkoarkiv och register.

Vi var 8 hängivna deltagare, och när vi slutade på söndagen var det svårt för flera att slita sig från lokalen och datorn. Det är lätt att en ”ska bara”, när en börjar med det här. Fråga mig, jag vet! Det bara växer och växer, och jag vill bara se lite runt hörnet på just den här personen, ska bara kolla om jag kan hitta henne i husförhörslängden så jag ser hur hennes familj såg ut. Sen vill jag bara följa det äldsta barnet innan jag slutar, så jag vet vart han flyttade. Och sen vill jag bara… Så där håller det på!

Jag använder Ancestry för min forskning, där jag har ett abonnemang genom vilket jag når det mesta. Ancestry erbjuder både att bygga ett släktträd och att hålla ett överskådligt och bra arkiv. Det kompletterar jag med Arkiv Digital, som visar kyrkböckerna på ett naturtroget sätt, vilket gör det lättare att läsa. Lite fakta om mitt släktträd, som just nu innehåller:

– 1.086 personer
– 389 efternamn
– 915 geografiska platser
– 66 (!) generationer (beror enbart på att en gren av släkten grenat ner sig till kungliga ätter i Skottland och Irland, hur långt tillbaka i tiden som helst, helt galet!)

Dessutom:
– Medellivslängden på personerna i mitt släktträd är 57,6 år
– Det tidigaste födelsedatumet är år 40 e.Kr. (! igen, se ovan!)

Det finns bara en tråkig sak med släktforskningen – jag har nästan aldrig tid. I somras under semestern satt jag tidvis halva nätterna, i stearinljussken på balkongen med ett glas vin inom räckhåll. Jädrar, vad jag njöt!