Härom dagen – i ett inlägg om min företagande familj – skrev jag om bland annat företaget Hands Up Luke som saluför kläder med en tanke bakom. Både avseende tillverkning och material, allt ur ett hållbarhetsperspektiv.
Att se över sin klädkonsumtion
Att nu ha en bror som handlar med schyssta kläder får faktiskt mig att tänka efter en smula, vad jag själv har i min garderob… Tidigare har tankarna mest gått kring HUR MYCKET jag har i mina skåp och lådor som jag aldrig eller sällan använder, och hur jag borde rensa. Men hållbarhetstanken ger ju också ett annat perspektiv. Hur är kläderna tillverkade? Av vem? Vilka villkor har de som sytt mina kläder? Vilka material har jag i garderoben? Vilka material är mest skonsamma ur ett hållbarhetsperspektiv?
Det är en djungel det här, men det går ju att läsa på lite om en vill. Föreningen Medveten konsumtion har en hemsida med mycket matnyttig information, och där kan du specifikt också läsa om vad du ska tänka på när det gäller kläder. Den ska jag definitivt läsa på lite om, känner att jag har en hel del att lära mig!
Läs här Medveten konsumtions råd och tips när det kommer till klädkonsumtion.
Nyfiken, jag. Hur tänker du när det kommer till klädkonsumtion?
20 juni, 2017 kl. 20:51
Under 2015 hade jag totalt köpstopp för min egen del vad gäller kläder, skor, väskor osv. Under det året insåg jag hur mycket pengar jag lagt på sådana saker, och hur mycket TID jag lagt ner på att leta kläder, önska mig kläder osv. Nu är mitt köpstopp över, men mitt köpbeteende är för alltid förändrat. Jag går aldrig längre och strosar i butiker, jag spontanshoppar inte, jag funderar inte längre så mycket på kläder. Och när jag handlar får det gärna vara på second hand, och är det inte det, så är det välgenomtänkt innan. Inget slit och släng, utan sådant jag kan ha en lång tid framöver. Och vet du – detta ger en speciell känsla av frihet!
20 juni, 2017 kl. 20:52
Jag förstår verkligen det. Längtar vi inte alla efter en sorts enkelhet, som ju det där är ett uttryck för, tror du?