Kulturfientlighet

I dag har jag varit med och fattat ett svårt beslut, att avveckla personal inom Gotlandsmusiken. Ett absolut nödvändigt måste om vi ska ta ansvar för vår ekonomi, men ett fullständigt idiotiskt beslut ur ett medborgarperspektiv.

Det har blåst kring Gotlandsmusiken i flera år, man har alltid levt på marginalen och med andan i halsen. Gotlands kommun har visat ett svalt intresse för sin länsmusikorganisation, och man har överlevt på ren vilja och med ett nödrop.

Under vår och sommar har vi som sitter i Gotlandsmusikens styrelse försökt förmedla till beslutande kommunledning vad konsekvensen blir inom den närmaste framtiden om vi inte blir garanterade de pengar vi begärt, nämligen att en av de fyra kvarvarande professionella blåsorkestrarna i landet måste läggas ner. Förutom det händer bland annat följande:

– Sax on Four läggs ner
– Visby storband läggs ner
– Fredagsmarscherna läggs ner
– Samarbetet med barnen i skolorna blir snävare (inga saxofoner)
– Många spelningar runt om i kommunen upphör
– Konsertserien lever farligt

Trots våra strävanden, har vi inte lyckats. Nu sägs dessa grabbar upp.

En miljon kronor fattas (i ett kortsiktigt perspektiv) för att fortsätta som förut. I skenet av vad som i övrigt händer i kommunen är det en piss i Mississippi (ursäkta liknelsen). Om man inte vill rädda något i ett kort perspektiv, hur ska vi då kunna förvänta oss en mer långsiktig plan och satsning?

Utifrån vad som har hänt den senaste tiden, kan jag bara dra en slutsats: det råder totalt kulturmörker i kommunledningen på Gotland.

Det är synd om gotlänningarna.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Kulturfientlighet”

 1. Profilbild för Maria Björkman

  Erik – tack!
  Annika och Pia – med risk för att generalisera tror jag att det är spår av gamla manliga strukturer. Dessa är visserligen under uppluckring, men det tar lång lång tid. Och ännu längre tid tar det sen att förändra prioriteringar som det här handlar om. Idrott konkret. Kultur stort, flummigt och ogreppbart.

 2. Profilbild för Pia

  Trist att det alltid ska sparas på sånt som jag personligen kallar för "själavård".

  Det är väldigt synd om gotlänningarna!

 3. Profilbild för Annika

  Som vanligt får kulturen stryka på foten. Tänk om politikerna kunde inse det långsiktiga värdet i att satsa på kultur, speciellt på en orkester som redan är väletablerad. Tråkigt.

 4. Profilbild för Erik

  Väl skrivet.

  Erik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.