Sista sammanträdet för året i Socialnämnden – det var i går, det. Det var ett möte fyllt av mycket information, och inte så många beslut den här gången. Men det är viktigt det också – det är kunskapande och lägger en bra grund för framtida beslut. Socialnämnden har så många verksamhetsområden att det är nästan omöjligt för oss politiker att ha kunskap om allt, och det behöver vi inte heller eftersom vi har skickliga tjänstepersoner som sköter den dagliga driften. Däremot behöver vi ha en överblick, ett hum, och därför är det viktigt att ha inslag av lärande på varje sammanträde. En av ledamöterna sa i går, lite frustrerat, att ju längre hen är med desto mindre förstår hen. Det tycker jag är ett väldigt gott tecken, att inse hur mycket det finns att lära! Det är dessutom en bra beskrivning av hur jag själv kan känna ibland.

Jag är ungefär halvtidspolitiker, och så har jag mitt ”vanliga” arbete på ungefär halvtid. Det gör att jag behöver byta fokus ofta, och det kan mellan varven vara riktigt frustrerande. Ofta känner jag behov av att få ägna mer tid åt politiken, att leda en nämnd som Socialnämnden med ett så brett fögderi innehållande så många och komplexa verksamheter, skulle behövas en heltid för. Det är min absoluta uppfattning. Som det är nu klarar jag det hyggligt, men jag önskar göra så mycket mer. Jag vill inte bara reagera på det jag får till mig, jag vill ha tillräckligt med utrymme för att då och då ligga steget före. Att vara mera proaktiv för att få tid att diskutera frågor ur ett politiskt perspektiv och för att ta initiativ. Viljan till det i kombination med otillräckligt med tid och konkurrens med andra fokus (jobbet), sliter på mig. Efter min sjukdom i somras har jag också fått svårare att ställa om och tänker långsammare, vilket gör att det tar extra lång tid för mig att plocka fram mina kunskaper.

I alla fall var det ett jättetrevligt och rent av roligt möte i går, med högt i tak och många skratt. Med skumtomtar på bordet (vår fantastiska nämndsekreterare Helena är värd sin vikt i guld, hon tänker på allt!) och julglitter i blick, var det engagerade ledamöter som tillsammans med mig fick lyssna till duktiga tjänstepersoner och tillsammans fatta några riktigt bra beslut.

Det som känns bra inför nästa år är att vi har fått en förstärkning av vår rambudget som ger oss lite bättre förutsättningar än vi haft i år. Vi får till exempel 5 mkr för att förstärka vår egen familjehemsorganisation, något som stått högt på nämndens önskelista en tid då vi ser att det finns saker att göra där som vi inte orkat med riktigt med nuvarande resurser. Med de nya pengarna kommer vi att få chansen att rekrytera fler egna familjehem samt bygga en stabilare stödfunktion kring våra familjehem för långsiktigheten och kontinuitetens skull. Det blir bra, det!

Vi fick också en mycket intressant dragning av vår kommunikatör Thomas Zielinski kring hur mediebilden ser ut, och var och i hur stor utsträckning våra frågor synts i media under hösten. Lokaltidningar, lokalradio, sociala medier, Aftonbladet… våra frågor har nått fler än 3,5 miljoner potentiella läsare under en tioveckorsperiod!

Är du nyfiken på intervjun med mig efter sammanträdet så finns den här: