Vilken härlig helg jag har haft! Välfylld av blandade saker – samvaro, kultur, skratt, god mat – men ändå inte så intensiv att den kändes jobbig. Det som skulle bli ett besök på Fantomen på Operan blev så himla mycket mer. När jag satt på färjan hem i söndags kväll kände jag mig bara alldeles sunt påfylld, nytankad!

Kasper fyller ett!

Vi började med att hälsa på en ettåring, bonusbarnbarnet Kasper fyller ett nu i veckan. Han och hans föräldrar bor i Norrtälje, så det är alltför sällan vi ses. Men när vi nu skulle upp till Stockholm kändes det helt givet att åtminstone titta in på en kopp kaffe och gosa lite.

Kasper och Sara

Sara och Kasper i intensivt samspråk

Efter det åkte vi tillbaka söderut och inkvarterade oss i Bagis, där Sara och Alfred (dotter och svärson) bor. Praktiskt nog har deras bostadsrättsförening en liten lägenhet/rum en kan hyra billigt vid besök, det är alldeles nödvändigt i vårt fall eftersom det är alldeles för mycket med fyra vuxna och en katt i deras visserligen rymliga men ändå enrummare… Det är en jättetrevlig liten lägenhet där jag också bodde några nätter när jag volontärarbetade på Eurovision Song Contest i våras.

Lördagkväll på Mormors Kök

Mormors Kök

Mysig miljö och god mat. Och sen med ett sånt här sällskap kan det inte bli annat än succé!

På lördagkvällen åkte vi alla fyra in till stan och besökte den polska restaurangen Mormors kök på Sibyllegatan. Supergod och vällagad mat och jättetrevlig miljö. Möjligen hade vi önskat lite mer uppmärksamhet från servisen, men vi kunde leva med det eftersom det övriga uppvägde den lilla bristen. En jättetrevlig kväll med goda samtal om högt och lågt, tårfyllda skratt och närhet. Att gömma i mitt hjärta.

Tutankhamun

Utställning Tutankhamun

Magasin 9 – en stor utställningshall längst ut i Frihamnen – hyser Tutankhamun och hans skatter!

Söndagens stora begivenhet – och anledning till att vi över huvud taget åkte över till Sverige den här helgen – var eftermiddagsföreställningen av Fantomen på Operan på Cirkus. Men vi fick också ett hugskott, att ägna förmiddagen åt Tutankhamun – det pågår en utställning i Frihamnen just nu. Sagt och gjort – vi åkte dit tillsammans med Sara och upplevde utställningen. Så fascinerande! Jag har alltid fängslats av Egyptens historia och gamla kultur, men att vara så här nära att en kunde TA på sarkofagerna och skatterna… En väl berättad historia om hur Tutankhamuns grav hittades på 1920-talet av två britter (varav den ena var lord och bodde i det slott där Downton Abbey spelades in för övrigt – lite bonusfakta där!) och en alldeles lagom stor utställning.

Mumie Tutankhamun

Fantomen på Operan

Efter lunchintag, styrde vi så kosan mot Djurgården och Cirkus, för föreställningen av Fantomen på Operan. Vi hade gott om tid och tur som tokiga och fick parkeringsplats precis utanför dörren, sånt händer knappt. Landade på plats i lugn och ro, och hann ta ett glas bubbel i väntan på föreställningen (ja, inte chauffören då, men Sara och jag!).

Vi såg den svenska uppsättningen tre gånger i början av 1990-talet, med Mikael Samuelsson i huvudrollen. Vi såg den även i London 2003, men var inte så imponerade då faktiskt. Den svenska uppsättningen gjorde oss bortskämda med Samuelssons röst som något alldeles extra. Dynamisk, levande och dramatisk. Långt ifrån operapompös, om du förstår vad jag menar.

Fantomen på Operan

Förväntan inför föreställningen

Under den här föreställningen spelades huvudrollen av John Martin Bengtsson, som stand-in för Peter Jöback. Även om den senare väl antagligen är ett stort dragplåster till den här uppsättningen, måste jag säga att jag är väldigt tacksam att jag fick uppleva Bengtsson i rollen i söndags. Han gjorde det alldeles fantastiskt bra, lika bra som Samuelsson för 25 år sen! Kraftfullt och känsligt, precis som rollen bör spelas. Även övriga ensemble höll hög kvalitet på sången, vi var jätteimponerade och alldeles uppfyllda när vi åkte därifrån. Och vi är rätt kräsna, alla tre!

Så fatta nu då, att jag tar mig an veckan alldeles påfylld av helgens alla upplevelser och samvaro med nära och kära. Here we go!