Då och nu

För två veckor sedan satte jag in en bild på min morfar som liten, och det inspirerade mig till mer. Här ser ni min mormor Märta på hennes bröllopsdag 1945. Visst är hon vacker? Hon var 25 år, lika gammal som min dotter Sara är nu.

När jag ser på henne, undrar jag vad hon tänkte. Vilka drömmar hade hon, och hur många av dom slog in? Säkert var hon stormande kär, i den mörke snygge ynglingen som blev min morfar.

Mormor finns ännu kvar på jorden, i maj fyllde hon 90.

Jag är road av släktforskning och pular sen lång tid tillbaka på egen hand. Det blir ju allt enklare eftersom det mesta snart finns på Internet, även om man behöver veta lite hur man gör. Om jag hade haft mer tid till det, hade jag kommit mycket mycket längre i dag, för det är några år sedan jag började. Jag var nyfiken på mitt flicknamn Hydling, var det kom ifrån. Visste lite som morfars far hade berättat för mig som barn, men visste egentligen inte om jag kom ihåg rätt eller om minnet spelade mig spratt. Men det visade sig att jag mindes rätt och sen var jag fast. Det grenar ut sig åt alla möjliga håll, och det är svårt att få stopp på det. I samband med allt detta är det så roligt att också samla gamla fotografier ur släktgömmorna, och i dag kan man ju digitalisera hela rasket.

När jag sitter med gamla foton, scannar in och sorterar, förbättrar och beskär, flyger tiden iväg. Jag blir så inspirerad, så glad, får sånt flow. Samma sak när jag sitter med släktforskningsprogrammet och försöker komma underfund med det, eller när jag letar i gamla digitaliserade kyrkböcker på Internet. Skulle väldigt gärna vilja göra någon sorts släktkrönika med all den kunskap och fakta jag har samlat på mig hittills, vi får väl se om det blir verklighet nån gång (inser när jag läser detta att det låter en smula dammigt!).

Vid sidan av detta, har vi i släktens ägo dagböcker från 1945. Min morfars far Kalle skrev VARJE DAG 1945-1978 då han dog. Då tog hans Elsa över, och skrev tills hon dog 1985. Därefter började min morfar skriva, och höll på tills han blev sjuk 2004. Och faktum är att jag sedan ett tiotal år tillbaka också skriver några rader varje dag… Så man kan faktiskt säga att man kan följa min familj varje dag 65 år tillbaka i tiden. Det är häftigt!


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Då och nu”

 1. Profilbild för Maria Björkman

  I wish… kräver tid. Inte bara den tiden man får över mellan alla måsten då och då, utan ograverad, sammanhängande tid. Söker efter den…

 2. Profilbild för kerstin hf

  Skriv Maria, skriv!
  Jag har tillbringat dagen tillsammans med skönheten på fotot och hon har fortfarande oväntade saker att berätta. Kram!

 3. Profilbild för Maria Björkman

  Nåja – det var väl att ta i. Men jag uppskattar din (över)tro på mig, Petra!

 4. Profilbild för Petra

  Du kommer att leva på inspiration och kärlek, och en kopp kaffe då och då.

  Din tanke tangerar lite "100-åringen som klev ut…" – en bok som jag uppskattade högt. Förmodligen skulle din berättelse vara minst lika spännande, och lite till. Kram!

 5. Profilbild för Maria Björkman

  Vill, vill, vill!!! Jag har många gånger lekt med tanken att skriva om släkten ur en persons perspektiv, och fabulera lite blandat med fakta. Ja, berätta min släkts historia ur ett mer skönlitterärt perspektiv. Kanske är det det som väntar på mig runt hörnet? Men undrar just vad jag ska leva på i så fall…

 6. Profilbild för Swedenmark-Wennström

  Maria! Det är ju helt underbart med släktens dagböcker, vilken skatt! Och vilken fin bild. Du får skriva en bok om det… Visst vill du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.