Jag arbetar en del med grafisk design, såväl på jobbet som vid sidan av, inte minst för mitt höga nöjes skull. Det är roligt att arbeta med bild och text, och skapa budskap. Eller bara skapa något vackert eller roligt! Viktiga komponenter när en gör trycksaker, skyltar och budskap i allmänhet, är – förutom tonalitet och innehåll – bild och text så klart. Och när vi pratar text här, menar jag typsnitt.

Det finns mängder av gratis typsnitt att ladda ner från Internet, såväl som det också finns bra betalsajter. Det finns så mycket kul, att det är lätt att riskera att hamna i typsnittsdjungeln där en trasslar in sig. Det vill säga – att använda så krångliga och svårlästa typsnitt – bara för att de ser kul ut! – att själva budskapet fullständigt går förlorat. Glöm inte att ditt budskap ska gå att läsa, hela texten från början till slut! Ta typsnittet i bilden här ovan som exempel. Det funkar som en bild, som här. Det är inte så många ord att läsa, och det säger en del om budskapet (som i det här fallet är ”kul typsnitt”). Men det skulle ju inte gå att använda det här typsnittet i en löptext. Ett bra typsnitt för löptext ska en inte ens tänka på som läsare, läsningen ska bara flyta. Exempel på sådana är de vanliga Times New Roman och Arial, till exempel.

Ett typsnitt kan alltså vara användbart eller kul, och ibland kombineras de båda!

Fick en idé att jag kanske ska dela med mig av lite typsnittstips här på bloggen, som ett stående inslag! (Säg det ordet snabbt sju gånger: ”typsnittstips”). Flera av sajterna där det går att ladda hem typsnitt har funktionen att du kan skriva din text i förväg och få exempel på hur den kommer att se ut. För oss med bokstäverna å, ä och ö är det en viktig funktion, väldigt många typsnitt saknar dessa bokstäver. Så om du ger dig ut bland sajterna, tänk på det så du inte laddar hem och i värsta fall också betalar för ett typsnitt som inte funkar på svenska.

Dagens tips på typsnitt

Det här typsnittet är ett exempel på något som är både kul (igenkänningsfaktorn är ju galet stor) och rätt så användbart, åtminstone i rubrik- och kortare budskapsform. Definitivt inte i längre löptext, dock. Men visst triggar det fantasin! Typsnittet är gratis.

Ladda ner typsnittet här

Det är enkelt att installera ett typsnitt; när du laddat ner det, hamnar du i mappen där det ligger. Öppna typsnittsfilen (det ligger fler filer i mappen, så välj den fil som är själva typsnittet), och det kommer upp en ruta där du kan välja att installera. Klart!

Jag återkommer i kommande inlägg med lite andra tips på typsnitt, och också var du själv kan botanisera.