Jag har ofta en ambition inför sommaren – att boka in så lite som möjligt. Det behovet har växt sig större med åren, käre maken och jag pratar ofta om det inför sommar och semester; i år ska vi minsann inte boka in alltför mycket, utan kanske bara den där veckan på fastlandet eller det där besöket, eller…

Ambitionen håller sällan, kan jag säga. Den semesterperiod som under våren ter sig så löftesrik och omfångsrik, krymper och styckas upp. Om än av kära ting, men det spelar liksom ingen roll.

Jag har ibland känt mig lite tråkig när vänner, bekanta och arbetskamrater frågat vad vi har för planer för semestern. ”Så lite som möjligt”, brukar jag svara. Eller ”vi tänkte inte göra så mycket, vi har inget bestämt”. Och så följs det ofta av att jag liksom känner att jag måste förklara mig.

Den här sommaren har jag tid och anledning att fundera en del över det där, och inte minst har det blivit aktuellt eftersom jag läser om ”Tio tankar om tid” av Bodil Jönsson (på min kloka dotters inrådan). På sidan 50 hittar jag det jag blir så lycklig över, att jag nästan flyger ur hängmattan. Läs och begrunda:

Vad var det till exempel som gjorde att min barndoms somrar kändes oändliga? Jo, mina somrar var inte styckade. Jag skulle inte på handbollsläger före midsommar, till Mallorca första veckan i juli, till mormor den 15 juli, på scoutläger den 22 juli och till farmor första veckan i augusti. Gör man så blir inget intervall längre än en vecka. Och en vecka – det vet varje människa – är inte oändligt lång. En vecka är ändlig. Det går inte att lägga samman åtta ändligheter och av dem få en sommaroändlighet. En sommar måste vara odelad för att ge känslan av oändlighet.

Just!

Inser att min strävan efter att inte boka in så mycket under ledigheten eftersom jag gör så välsignat mycket alla andra veckor på året, är en strävan efter känslan av oändlighet.

Jag är väldigt nyfiken på hur du tänker kring det här. Styckar du sönder din sommar, eller försöker du också dig på oändligheten? Hur går det? Hur gör du?